Amatéři nastartovali vysloužilou sondu

10. 7. 2014 – 19:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Amatéři nastartovali vysloužilou sondu
Vstávat a cvičit, kosmická důchodkyně! | zdroj: NASA

Za necelé dva měsíce uplyne šestatřicet let od startu sondy ISEE-3. Pod zkratkou, kterou lze číst i jako „I see“ (= vidím), se ukrývalo zařízení, určené k výzkumu Slunce. Kromě toho stihla sonda prozkoumat i několik komet, dokud ji NASA v roce 1997 nenechala napospas kosmickému prostoru.

Právě ISEE-3 se svými impozantními, přes 90 metrů dlouhými anténami, padla do oka týmu nadšenců, sdružených kolem projektu Space College. S pomocí příspěvkové kampaně, ve které od podporovatelů vybrali přes 150 000 dolarů (tedy zhruba 3 miliony korun), a také s posvěcením od samotné NASA, se jim povedlo opuštěnou sondu kontaktovat. Spojení navázali skrze obří radioteleskop v Arecibu a minulou středu došlo k zásadnímu průlomu: podařilo se zažehnout její trysky.

Středisko projektu zdroj: Space College

Včerejší druhý pokus o zážeh byl naneštěstí neúspěšný a na základně celého projektu, sídlícího ve vysloužilém McDonaldu, zavládly chmury. Sonda má sice stále rezervy paliva, ale zdá se, že došel dusík, potřebný k jeho tlakování.

Středisko projektu zdroj: Space College

Nadšení technoarcheologové, jak se členové týmu sami nazývají, ale zatím neházejí flintu do žita, respektive sondu na smetiště dějin. I bez možnosti ovládat její další dráhu lze ISEE-3 stále využívat k vědeckým účelům – NASA ji vyřadila z provozu především z finančních důvodů, nikoli proto, že by sonda přestala fungovat.

A právě tenhle model, kdy se do správy některých zdánlivě vysloužilých projektů zapojí technicky zdatná veřejnost, by časem mohl potkat i další opuštěné sondy a družice. Jak jsme tu ostatně nedávno psali, některé mají pozoruhodnou výdrž, překračující původní plány o desítky let.

Zdroje:

Nejnovější články