Články autora: Lukáš Grygar

Technologie

Hedy, hvězda skandálního filmu, která stála u zrodu mobilní komunikace

Mobily a wi-fi sítě dělají lockdown, který se do Česka v neděli vrátil, aspoň trochu snesitelný. Patří se za ně poděkovat zástupu vynálezců a inovátorů. A také ženě-vynálezkyni, která jako herečka ohromila svět na stříbrném plátně.
Příroda

Nevěřte svým očím. Tohle není chameleon, ale úchvatná iluze

Nádherně zbarvený exemplář chameleona, napadne vás při prvním pohledu na snímek. Jenže video, které natočil Johannes Stötter, vás přesvědčí, že to je úplně jiný živočich. Víte jaký?
Vesmír

Užijte si výstup do vesmíru z pohledu kosmonauta s náhlavní kamerou

Kamery, které vydrží i velmi nevybíravé zacházení, zažily obrovský rozmach díky extrémním sportům. Alespoň zprostředkovaně zažít prudkou sjezdovku nebo třeba seskok s wingsuitem, kdo by odolal?
Technologie

Drony komplikují práci hasičů. Tihle si to nenechali líbit

Je zcela nepochybné, že rozmach nejenom vojenských, ale také civilních dron zásadně proměňuje moderní společnost. A netýká se to jen „velkých“ témat jako je morální aspekt válečného konfliktu nebo ztráta soukromí.
Vesmír

Sonda New Horizons prolétá kolem Pluta, čeká nás záplava nových poznatků

Pokud máte pubertu za sebou, učili jste se ve škole o Plutu jakožto o planetě. Povaha tělesa, objeveného v roce 1930, se ale spolu s novými poznatky o naší sluneční soustavě zásadním způsobem proměnila.
Vesmír

Sonda New Horizons úspěšně vstoupila do fáze průletu kolem Pluta

Jsou to nervy! Po devítileté cestě kosmickým prostorem nadchází pro sondu New Horizons den „D“. Nebo lépe řečeno „P“, protože v následujících dnech proletí kolem trpasličí planety Pluto a my poprvé uvidíme, jak miliardy kilometrů vzdálené těleso vlastně vypadá.
Příroda

Rádi prokrastinujete? Zkuste to u označování zvířat v Serengeti

Sedíte u počítače, čas se táhne a do práce se vám nechce. Co takhle se zabavit něčím užitečnějším, než je zevlování po sociálních sítích? Unikátní projekt je zábavný, poučný a ulehčí nejenom zoologům.
Vesmír

Další test 'létajícího talíře' NASA, další selhání: padák opět nevydržel

Zatímco filmové fanoušky nadchla ukázka z chystaného filmu Marťan, od skutečné pilotované mise k Marsu nás dělí desítky let. Zatím jsme totiž ve fázi, kdy hledáme cestu, jak nad rudou planetou vůbec zabrzdit.