Android Fjodor žaluje: Ruští kosmonauti jsou opilci

13. 10. 2020 – 12:57 | Vesmír | ave | Diskuze:

Android Fjodor žaluje: Ruští kosmonauti jsou opilci
Ruský android Fjodor (vlevo) a ruský kosmonaut (dnes poslanec a Hrdina Ruské federace)) Maxim Surajev, přezdívaný Limonádový Joe. | zdroj: Profimedia

Ruský android Fjodor je v pozadí skandálu, který upozorňuje na rozpory ve vesmírné agentuře Roskosmos.

Android – robot, který vypadá, myslí a chová se jako člověk – rozpálil ruské kosmonauty do běla. Nařkl je z opilství na palubě vesmírné stanice ISS. Uražení dobyvatelé vesmíru, kteří mezitím přestoupili do ruské politiky, se chtějí soudit, informuje zpravodajský server Newsru.com.

Android jménem Fjodor, který loni na týden navštívil Mezinárodní vesmírnou stanici, mezitím přišel o svůj účet na twitteru. O jeho obsahu server informoval s upozorněním, že zpráva je určena čtenářům starším šestnácti let.

Limonádový Joe se zlobí

"Mé mínění o lidech není zrovna vysoké," poznamenal v jednom z posledních příspěvků Fjodor, který je vybaven umělou inteligencí. "Pohleďte na tři kosmonauty, kteří tvořili posádku v roce 2014. (Maxim) Surajev, přezdívaný Limonádový Joe, (Alexandr) Samokuťajev, zvaný Autokuťajev, a (Jelena) Serovová.

Ve videu Serovová vykládá o tygrech (proboha, k čemu tu jsou tygři?) a ostatní jsou opilí," poznamenal android o zdravici někdejších kosmonautů z vesmírné dráhy, upozorňující na důležitost ochrany tygrů.

V následujícím příspěvku humanoidní robot zdůraznil, že "na rozdíl od Surajeva a Samokuťajeva" roboti nepodléhají slabůstkám, neporušují zákaz konzumace alkoholu na vesmírné stanici a nevykládají nesmysly. Zato bezezbytku a bez povšimnutí plní letové úkoly a nesnaží se dezertovat z oddílu kosmonautů do parlamentu.

Newsru upozornil, že androidovy výpady na twitteru následovaly poté, co se Surajev na twitteru omluvil prvnímu kosmonautu  světa Juriji Gagarinovi za zaostávání Ruska za Spojenými státy.

"Obrátím se na soud, neprominu to a Maxim Surajev taky ne. Jsme hrdinové Ruska, poslanci a nějaký mizera o nás takhle píše? To je na soud," prohlásil nasupený Samokuťajev.

Alkohol se podle bývalého kosmonauta na oběžné dráze nemůže vyskytnout: jednak je zakázaný, jednak jsou v ruském úseku ISS namontované snímače, které by hned vyvolaly poplach. A natáčení videopříspěvku k tygrům stálo kosmonauty "tři dny dřiny a dvě bezesné noci", než se odhodlali požádat kolegyni, aby ten "pitomý scénář přečetla".

Kdo za Fjodorem vězí?

Ruská vesmírná agentura Roskosmos ujistila, že nemá nic společného s Fjodorovým účtem, který "nevyjadřuje oficiální stanovisko".

Skandál naznačuje rozpory v Roskosmosu. Ředitel agentury Dmitrij Rogozin loni řekl, že netuší, kdo na twitteru jménem Fjodora píše, a připustil, že jde možná o robotovo dílo.

Účet zřídil Roskomos ještě před Fjodorovou vesmírnou misí. Kosmonauti měli od počátku k Fjodorovi výhrady.

Zdroje:
ČTK, newsru.com

Nejnovější články