Australští vědci vytvořili první mapu korálových útesů na světě

26. 2. 2024 – 20:11 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Australští vědci vytvořili první mapu korálových útesů na světě
zdroj: Foto: Profimedia

Korálové útesy celkovou rozlohou předčí Finsko či Vietnam. 

Korálové útesy po celém světě jsou mnohem větší, než jsme si mysleli. Vědci z australské Quennslandské univerzity k těmto závěrům došli díky satelitním snímkům, strojovému učení a výzkumům odborníků v terénu.  

V satelitních datech s vysokým rozlišením mohli badatelé vidět korálové útesy až do hloubky třiceti metrů. Informace z terénu získali od 400 jednotlivců a organizací ze států, jako jsou Maledivy, Kuba nebo Austrálie, vysvětluje web ScienceAlert

Data obsahující přes sto bilionů pixelů ze satelitů Sentinel-2 z programu Copernicus a Planet Dove CubeSat analyzovala pokročilá technika strojového učení. Výsledkem snažení je první komplexní mapa korálových útesů na světě. 

S pomocí interaktivního mapovacího nástroje Allen Coral Atlas ji dalo dohromady něco přes 500 vědců. Stejně jako skrze Google Earth Engine jsou data veřejná. Badatele během výzkumu překvapila skutečná velikost korálových útesů. 

Tyto pestré podmořské stanoviště plné života mají o 64 tisíc kilometrů čtverečních více, než odhadovali vědci v minulosti. Nově objevená oblast korálových útesů je rozlohou srovnatelná s celým Irskem, píše odborný časopis Cell Reports Sustainability.

Korálové útesy umírají 

Celková rozloha korálových útesů v hloubce do dvaceti metrů je skoro o čtvrtinu větší. Tyto podmořské ekosystémy se celkově rozkládají v oblasti měřící 345 tisíc kilometrů čtverečních – což je o něco méně než Německo a více než Finsko či Vietnam. 

Tohle číslo zahrnuje jak laguny s písečným dnem, kde se nachází jen malé množství korálů, tak živé korálové stěny. „Důležité je, že díky moderní satelitní technologii můžeme zjistit, z čeho jsou tato stanoviště tvořena,“ uvedl jeden z autorů práce Mitchell Lyons. 

Mapy mají tři úrovně detailů. První je nejobecnější a zobrazuje systém korálových útesů v celé jeho kráse. Další úroveň ukazuje detaily vně útesů a třetí zachází podle ScienceAlert do ještě větších podrobností. 

Komplexní mapování může korálovým útesům ohroženým klimatickými změnami pomoci. Pokud logicky chceme něco ochránit, musíme nejprve zjistit, kde se to nachází, což platí i o korálových útesech. Právě proto vědci tuto mapu vytvořili. 

Korálové útesy v důsledku klimatických změn a lidské činnosti pomalu umírají. Díky přesnějšímu určení jejich umístění se však státy jako Austrálie, Panama, Indonésie, Indie, Bangladéš a Maledivy snaží o jejich ochranu.


Zdroje:
ScienceAlert

Nejnovější články