Bojíte se rakoviny? Zkuste zařadit do jídelníčku tyto potraviny
19. 3. 2025 – 12:11 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Nejvíce úmrtí mají ve světě na svědomí srdeční choroby, do konce století však tento nelichotivý status získá rakovina. Ta souvisí s genetikou, životním stylem a dietou. Ano – i stravování může zvyšovat či snižovat rizika vzniku rakoviny, zejména pak v případě trávicího traktu. Rozšířená je například rakovina tlustého střeva. Riziko jejího vzniku snižují potraviny bohaté na vápník a vlákninu, zjistili vědci z Oxfordské univerzity.
Vědci se zabývají tímto typem rakoviny intenzivně, protože se stále častěji objevuje u mladých lidí pod 55 let. Patří také mezi nejčastější nádorová onemocnění v Česku. Každý rok si vyslechne nepříjemnou diagnózu asi osm tisíc Čechů, tvrdí lékař Július Örhalmi, koloproktolog a předseda Koloproktologické sekce České chirurgické společnosti.
Onemocnění se podle něj objevuje také u mladých nekuřáků a sportovců kvůli mutacím genů. Za zásadní označuje jeho včasné zachycení. Bezpříznakové může být až několik let a čím později se odhalí, tím více se šance na přežití snižují.
Prevencí je specializovaná dieta
Důležitá je prevence. Vyvarujte se nadměrné konzumaci červeného masa, radí odborníci podle serveru Medical News Today. Hovězí, vepřové, jehněčí nebo zvěřina zvyšují riziko vzniku tohoto nádobového onemocnění. Dále se takto projevuje i kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Do rizikové skupiny pak spadají lidé s nadváhou nebo obezitou. Co naopak jíst?
Největšími zdroji vápníku jsou podle Národního zdravotnického informačního portálu tyto potraviny:
- Mléko, jogurt a sýr – zkrátka mléčné výrobky
- Mák
- Lískové ořechy a mandle
- Kakao
- Sója
Sklenice mléka každý den snižuje vznik rakoviny tlustého střeva o 17 procent, tvrdí odborníci.
Prevencí je také strava bohatá na vlákninu:
- Celozrnné pečivo
- Luštěniny
- Zelenina, ovoce, směs ořechů
- Místo klasických těstovin celozrnná alternativa
Jak vápník a vláknina pomáhají
Vedoucí výzkumu Keren Papierová vysvětlila, že vápník by mohl chránit před rakovinou tlustého střeva tím, že se váže na žlučové kyseliny a volné mastné kyseliny, a vytváří tak jakýsi druh neškodného mýdla, které jim brání v poškozování sliznice našich střev. Vláknina pak má celou řadu benefitů pro lidské zdraví. „Podporuje zdraví zažívacího traktu, snižuje hladinu LDL cholesterolu, zlepšuje zdraví srdce, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko cukrovky v krvi,“ uzavřela expertka.