Chcete si prodloužit život? Jezte pálivé papričky
28. 7. 2014 – 20:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Metod, jak si zajistit dlouhověkost, je celá řada. Většina z nich naneštěstí obnáší něco, k čemu se člověk musí přemáhat. Pokud však patříte mezi milovníky chilli, máme pro vás tu nejlepší možnou zprávu.
Že je pálivé koření dobré pro život, o tom už dávno vědí své všude tam, kde je hic: v teplém klimatu se daří všemožné bakteriální havěti a některé studie uvádějí, že chilli a spol. disponují antibakteriálními účinky. Tomu by napovídala i skutečnost, že pálivé koření potkáte především v receptech, které počítají s masem – tomu dávají nebezpečné bakterie přednost před zeleninou.
Jsou ale vědci, kteří s touto hypotézou nesouhlasí a zdůrazňují spíš jiné, ověřené vlastnosti. A ty má konkrétně v chilli papričkách na starosti látka zvaná kapsaicin. Co způsobuje? Pálení! Konkrétně tedy při kontaktu se sliznicí. Lidské tělo zareaguje vyplavením endorfinů a ty jak známo způsobují slast, která u fanoušků pálivého jídla převáží vše nepříjemné. V podstatě jde o takový kulinářský masochismus.
zdroj:
wikipedia
Jak se ale ukazuje, tenhle masochismus je zdraví prospěšný. Kapsaicin reaguje s proteinem TRPV1, což vede jednak k pocitu horka, ale při delším působení také k uvolnění cév a odčerpání jednoho z chemických přenašečů bolesti, substance P. Výtažek z papriček bývá součástí různých léčebných mastí a v posledních letech se o kapsaicin výrazně zajímají také výrobci analgetik, nasazovaných při pooperační léčbě. Zároveň jsou pod lékařským drobnohledem způsoby, jakými látka po jídle ovlivňuje rozklad sacharidů a tedy hladinu cukru v krvi.
S tou potenciální dlouhověkostí je to ale složitější. Když vědci v laboratorních pokusech odebrali myším celý protein TRPV1, pokusné vzorky se dožívaly o 14 % vyššího věku, aniž by je trápily jakékoli komplikace. Jejich metabolismus naopak běžel jako na drátkách a obdivuhodně se vyrovnával právě s cukry. Kde je chyták?
zdroj:
wikipedia
V množství. Zatímco laboratorní podmínky umožňují precizně přizpůsobit dávky přijímaného kapsaicinu, v každodenním životě byste se museli ládovat takovým počtem chilli papriček, že by vám tleskal i rekordman v jejich pojídání. Studie vědců z kalifornského Berkeley přesto doporučuje zahrnout pálivou pochoutku do jídelníčku a odkazuje k dalším nálezům, ze kterých lze vyčíst potenciální souvislost mezi úbytkem diabetických komplikací a konzumací kapsaicinu.
Jen pozor, abyste to s chilli papričkami nepřehnali jako Homer Simpson, kterého jedna obzvlášť pálivá vyslala v epizodě El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer na psychedelický trip do hlubin vlastní duše. Což možná někomu přijde jako skvělý nápad, ale... varovali jsme vás!
zdroj:
Reddit
zdroj: reddit.com
Výjimku máte jen v případě, že jste pták – ti totiž zcela postrádají receptory, které by s kapsaicinem reagovaly, a můžou tak vesele chroupat i ta nejpálivější jadérka!