Chytrý detektor pozná covid z pouhého kašle

3. 11. 2020 – 19:49 | Technologie | ave | Diskuze:

Chytrý detektor pozná covid z pouhého kašle
Není kašel jako covidový kašel. | zdroj: Profimedia

Stačí zakašlat do mikrofonu ve vašem mobilu a aplikace vám sdělí, zda máte covid-19. Může to být užitečná pomůcka před odchodem do školy, do práce nebo restaurace.

K tomu, aby bylo možné zvládnout pandemii koronaviru, je nezbytné rychle identifikovat a izolovat nakažené. A na to potřebujete rychlý a jednoduchý test.

Právě takový vyvinuli experti na Massachusettském technickém institutu (MIT). Algoritmus, který vychází z umělé inteligence, dokáže odhalit virus už z pouhého zvuku kašle. A co je podstatné, umí nákazu zjistit i v bezpříznakových případech.

Kašlete covidově?

Algoritmus rozeznává klíčové rozdíly obyčejného a covidového kašle, které lidský sluch není schopen zachytit. V testech u lidí pozitivně testovaných na koronavirus vykazoval algoritmus úspěšnost 98,5 procenta a 100 procent u lidí bez dalších příznaků.

Poté, co ho schválí regulátoři, by se algoritmus mohl stát základem pro testovací aplikaci. Na identifikaci nákazy by pak stačilo, aby si člověk odkašlal do mikrofonu na svém smartphonu.

Vývoj algoritmu, který vědci popisují v odborném magazínu IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology, vychází z výzkumu detekce Alzheimerovy choroby kašláním a mluvením. Když se začala šířit pandemie, použil ji vědecký tým k rozeznání covidu.

Vědecký pracovník Brian Subirana, který se na vývoji podílel, k detektoru řekl: "Mluvení a kašlání jsou ovlivňovány hlasivkami a okolními orgány. Když mluvíte, část řeči zní jako kašlání a naopak. Z toho vyplývá, že věci, které snadno odvodíme z plynulé řeči, může umělá inteligence zachytit z kašle, včetně věcí, jako jsou pohlaví, mateřský jazyk nebo emocionální stav člověka."

Při vývoji využili vědci neurální síť ResNet50. Trénovali ji na tisících hodin lidské řeči, poté na datovém souboru slov mluvených v různých emočních stavech a nakonec na databázi kašle, aby bylo možné zaznamenat změny plicního a respiračního výkonu.

Včasné varování

Výzkumníci upozorňují, že hlavní přínos jejich detektoru spočívá v tom, že zjistí rozdíl mezi zdravým kašlem a nezdravým kašlem u infikovaných lidí bez příznaků. Měl by tedy sloužit jako systém včasného varování.

"Náš diagnostický nástroj by mohl omezit rozsah pandemie, pokud by ho každý použil před odchodem do školy, do práce nebo restaurace," zdůraznil profesor informačních technologií Brian Subirana.

Zdroje:
IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology

Nejnovější články