Čingischán středověké říční civilizace nezlomil, rozvrátila je změna klimatu

5. 1. 2021 – 19:56 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Čingischán středověké říční civilizace nezlomil, rozvrátila je změna klimatu
Čingischán se svými muži v útoku. | zdroj: Profimedia

Čingischán byl obávaný dobyvatel. Nový výzkum ale ukázal, že ještě horším nepřítelem středověkých říčních civilizací bylo sucho.

Před osmi staletími hostila oblast Aralského moře vyspělé civilizace, které si stavěly sídla u řek. Tyto středoasijské kultury na území současného Kazachstánu a Kyrgyzstánu vzkvétaly až do dvanáctého století. Ve třináctém století však začaly upadat a ve století čtrnáctém zanikly.

Historici dlouho zastávali názor, že jejich pád způsobila invaze Mongolů pod vedením legendárního Čingischána.

Studie expertů z univerzity v anglickém městě Lincolnu, publikovaná v odborném časopise PNAS, však naznačuje, že osudná byla tamním civilizacím změna klimatu, úbytek srážek, sucho a nedostatek vody na zavlažování polí. Právě to je přimělo opustit oblast.

201215112017_1_900x600 Ruiny středověkého města Otrat v dnešním Kazachstánu. | zdroj: Dmitry Chulov

Středoasijští zemědělci používali 'závlahu povodní', která spočívala v občasném zaplavení polí stojatou vodou. Při průzkumu archeologických nalezišť v okolí města Otrat a zavlažovacích kanálů, které obyvatelé vybudovali k distribuci povodňové vody, výzkumníci studovali dynamiku tamních řek v minulosti.

Radiometrické datování jim umožnilo popsat změny ve využívání kanálů, které zůstávaly bez vody. Vědci zjistili, že obyvatelé opouštěli oblast s postupující erozí, která se překrývala se suchými obdobími a nízkým průtokem v řekách. 

Invaze Mongolů vedených Čingischánem ve třináctém století měla pro tamní obyvatele tragické důsledky. Sama o sobě je však nezlomila. Středoasijské civilizace už před tím, v sedmém a osmém století, ustály arabské nájezdy a brzy se z nich zotavily.

Tehdy však bylo v oblasti vlhko a lidé měli dostatek úrody. V Čingischánově éře však udeřila dlouhotrvajících sucha.

"Náš výzkum potvrdil, že klimatická změna, ne Čingischán, byla rozhodující pro pád zapomenutých říčních civilizací ve Střední Asii," řekl k výsledkům studie profesor Mark Macklin z Lincolnské univerzity.

Před zápisem výsledků výzkumu do učebnic dějepisu budou muset být závěry badatelů ještě ověřeny. Lze ale tušit, že sucho v říční oblasti vskutku hrálo klíčovou roli – vždyť pády civilizací jsou často doprovázeny kombinací přírodních katastrof a válek.

Historici dosud jen těžko odlišovali, co bylo první, a co mělo vážnější důsledky. Čím víc metod ale současná archeologie používá, tím víc se daří objasňovat přelomové chvíle historie.

profimedia-0433945765 16 9 Socha Čingischána v poušti Gobi. | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články