Články autora: Vojtěch Ondráček

Magazín

Sedm emocí, které denně prožíváte, ale neumíte je pojmenovat

Všichni víme, jaké je to mít strach, zažít pocit štěstí nebo se stydět. Ale víte, co to znamená, když jste přehnaně proničtí, cítíte ke svému sourozenci neodolatelný brabant, nebo máte malu s šéfem ve výtahu? 
Magazín

Co by se stalo, kdybychom se všichni stali vegetariány

Existuje řada důvodů, proč nejíst maso. Někomu vadí zabíjení zvířat, jinému jde o zdravý životní styl. Jak by ale vypadal svět, kdyby se vegetariány stali úplně všichni lidé? Abychom si to mohli představit, vědci vypracovali model světa bez pojídání masa. A jak se ukázalo, pro některé skupiny lidí by to mělo až katastrofální následky.
Magazín

Používáte antibakteriální mýdlo? Zdraví víc škodí, než pomáhá, varují vědci

Zdraví máme jenom jedno, říká staré přísloví. A další dodává, že čistota půl zdraví. Některým lidem proto k hygieně nestačí klasické mýdlo, ale raději se jistí rovnou mýdlem antibakteriálním. Jenže americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) by je nepochválil. Antibakteriální výrobky totiž zakázal, protože vědci zjistili, že zdraví spíše škodí.
Magazín

'Nesmysl z internetu', který přispěl k vědeckému objevu

Byla to módní vlna, kterou nešlo přehlédnout. Před dvěma lety internet doslova zaplavila videa, na kterých se lidé dobrovolně polévali ledovou vodou. Na první pohled to sice vypadalo jako další nesmysl na internetu, ve skutečnosti však účelem této výzvy bylo rozšířit povědomí o zákeřné nemoci. A nakonec to přispělo k zásadnímu vědeckému objevu. 
Člověk

Bradu má jeden jediný tvor na světě. A nikdo neví proč

Čím se liší lidé od ostatních zvířat? Schopností řeči, že umí poskládat Rubikovu kostku, nebo letět do vesmíru? Existuje mnohem prozaičtější věc, která nás činí výjimečnými ve zvířecí říši - brada. Žádný jiný tvor na zemi ji nemá a vědci stále nedokázali přijít na to, k čemu vlastně taková brada je.
Magazín

Populární 'mrazáky na lidi' umí zázraky. Jen to ještě nikdo nedokázal

Čím dál populárnější léčba mrazem slibuje, že vyléčí astma, revma, depresi, prostě cokoli. Stačí jenom strávit pár minut v extrémním mrazu. Jenže jediné vědecky potvrzené účinky, které kryoterapie zaručeně má, jsou ty nežádoucí.
Magazín

Jak mít úspěšné děti: Osm tipů podložených vědou

Pokud máte pocit, že vaše dítě není tak úspěšné jako děti ostatních, měli byste se zamyslet především nad sebou. Jak ukázala série vědeckých výzkumů, někteří rodiče mají na úspěšné děti větší štěstí než ostatní. Jaké je jejich tajemství?
Magazín

Hvězdná obloha jako nedostatkové zboží. Skutečná tma je už jen v rezervacích

Existuje aplikace, která vám ukáže přesnou polohu hvězdných souhvězdí. Vzhledem k tomu, jak česká obloha v noci doslova září, představuje mobil displeje jednu z mála příležitostí, jak se na hvězdy podívat. Světelné znečištění není pouze problémem pro astronomy a milovníky tmy, ale má zásadní dopady na naše životy. A pokud bude současný stav pokračovat, můžeme za pár let na tmavou oblohu jenom vzpomínat.