Delfíni vydechují mikroplasty, zjistila studie

21. 10. 2024 – 15:38 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Delfíni vydechují mikroplasty, zjistila studie
Delfíni zřejmě vdechují plasty | zdroj: Pixabay

Dosud vědci předpokládali, že je spíše vstřebávají s potravou. Mají ale podezření, že škodlivé úlomky také vdechují. 

Američtí vědci ve studii publikované v časopisu PLOS One zjistili, že delfíni skákaví (Tursiops truncatus) vydechují mikroplasty. Jelikož plastové částice vycházejí z dýchacího aparátu těchto mořských savců, nejspíše je vdechli, usuzují výzkumníci.

Mikroplasty se dostaly úplně všude. Zamořily souš, moře i vzduch a jsou dokonce i v oblacích. Jenom v oceánech je asi 170 bilionů kousků mikroplastů. Divoká zvířata i lidé je vstřebávají jídlem, pitím i inhalováním, píše web ScienceAlert.

Co se zvířat týče, vědci předci jen zastávají názor, že hlavním zdrojem mikroplastů u zvířat je na rozdíl od lidí potrava. Nová studie provedená na delfínech na Floridě a v Louisianě ale naznačuje, že plastové úlomky mohou i vdechovat.

Vědci odebrali vzorky vydechovaného vzduchu u jedenácti dočasně odchycených delfínů žijících v zátokách Sarasota na Floridě a Barataria v Louisianě. Jednoduše drželi nad výdechovými otvory zvířat speciální sběrné plochy.

Možná přímá inhalace  

Následná analýza ukázala, že delfíni vydechují mikroplasty s podobným chemickým složení, jaké mají plastové úlomky v lidských plicích. Zda jsou však delfíni těmto škodlivým částicím vystaveni více než lidé, není známo.

Odborníky napadlo, zda se nejedná o mikroplasty nacházející se přímo ve vzduchu, což ovšem dalšími testy vyvrátili. Delfíni mikroplasty přímo vydechují. Odborníci spekulují, zda je tedy také neinhalují, to však ve studii neprokázali.

Taky je otázka, jakou hrozbu pro kytovce mikroplasty představují. Vědce v poslední době ohledně mikroplastů děsí nepoměr mezi expozicí lidí a zvířat a našim nedostatkem informací o zdravotních rizicích. Že nějaký dopad na zdraví mají, se už potvrdilo.

U zvířat v laboratoři se prokázal vyšší oxidační stres a zánětlivost. Chemikálie v mikroplastech u lidí mohou ovlivnit reprodukci a zhoršit kardiovaskulární a neurologické zdraví. Plastové částečky mohou poškodit tkáně a zvyšovat rizika rakoviny.

Zdroje:
ScienceAlert

Nejnovější články