Dopady klimatických změn pociťuje více než jedna miliarda lidí

28. 3. 2024 – 19:00 | Nedd | Radek Chlup | Diskuze:

Dopady klimatických změn pociťuje více než jedna miliarda lidí
Země hoří. Zatím to tak zlé není, ale modré planetě pořádně zatápíme. | zdroj: Profimedia/Generative AI

Nový průzkum zjistil téměř jednomyslnou shodu v tom, že se klima mění. 

Více než jedna miliarda lidí v průzkumu veřejného mínění Global Methane Hub uvedla, že pociťuje dopady klimatických změn, napsal deník The National. Respondenti podporují svoje vlády ve „smysluplných změnách“. 

Loňský rok označili klimatologové a meteorologové z Evropy i USA za nejteplejší v historii. Každý měsíc lámal teplotní rekordy a přelilo se to i do roku letošního. Organizace Global Methane Hub se v 17 státech zajímala o to, jak to vnímá veřejnost. 

Průzkum se týkal celkem čtyř miliard lidí, tedy skoro poloviny světové populace. Jeho výsledky autoři popisují jako jasný projev podpory zelených akcí. Celkem 24 procent dotázaných pociťuje „extrémní dopad“ klimatických změn. 

Nejhůře dopadla Brazílie, kde pociťuje klimatické změny 47 procent dotázaných. Jako hlavní problém označují úmorné vlny veder. Podobně dopadly i výsledky v Indii mezi lidmi s přístupem k internetu (36 procent). 

Klima měníme sami

V Itálii pociťuje extrémní vedra a špatnou kvalitu ovzduší 22 procent respondentů. A například v Británii nebo v Německu pociťuje klimatické změny jen devět a šest procent dotázaných, napsal dále The National. 

Celkem 58 procent respondentů v Indii se domnívá, že již nyní mají klimatické změny přinejmenším „silný dopad“. V Itálii je to 43 procent a 36 procent v USA. S tím, že se klima mění, souhlasí 96 procent dotázaných. 

Že může za klimatické změny lidská činnost, se domnívá 78 procent dotázaných. Global Methane Hub se pak ptala veřejnosti na metan. Mnoho lidí však vůbec netuší o tom, jak působí na atmosféru v porovnání s oxidem uhličitým. 

Metan otepluje planetu rychleji, nevydrží však v atmosféře tak dlouho jako oxid uhličitý. Nejvíce respondentů se však vyjádřilo pro snížení emisí konkrétně metanu v Brazílii a Indii – tedy ve státech s nejvíce lidmi pociťujícími dopady klimatických změn.


Zdroje:

Nejnovější články