Einsteinův rukopis s E=mc² vydražen za víc než milion dolarů. Rozumíte té rovnici?

22. 5. 2021 – 10:50 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Einsteinův rukopis s E=mc² vydražen za víc než milion dolarů. Rozumíte té rovnici?
Místo vydraženého dopisu s rukopisem nejslanější rovnice fyziky. | zdroj: Profimedia

Rukopis nejslavnější rovnice, která má pro fyziku nevyčíslitelnou hodnotu, byl prodán za „vyčíslitelnou“ cenu v aukci.

Dopis Alberta Einsteina, v němž věhlasný fyzik vlastnoručně zapsal nejslavnější rovnici fyziky E=mc², byl v aukci v Bostonu vydražen za 1,2 milionu dolarů (25 milionů korun). Aukční síň RR Auction přitom cenu dopisu z roku 1946 předem ohodnotila na 400 tisíc dolarů.

Dopis je jedním ze čtyř dokumentů, na kterých se géniův rukopis rovnice zachoval. V listu fyzikovi Ludwiku Silbersteinovi, který některé Einsteinovy teorie zpochybňoval, ji Einstein použil ve svém výkladu. „Na vaši otázku se dá odpovědět bez jakékoli erudice vzorcem E=mc²,“ píše Einstein. 

profimedia-0610685876 Celý dopis, která Einstein napsal kolegovi Ludwiku Silbersteinovi. | zdroj: Profimedia

O dopis se v internetové aukci, která začala 13. května a skončila ve čtvrtek 20. května, strhl nelítostný souboj. Jako vítěz z něj vyšel neznámý sběratel, který ho koupil za trojnásobek odhadované ceny.

Kdekdo ji zná, ale málokdo jí rozumí

Rovnici, která způsobila revoluci ve fyzice, Einstein poprvé publikoval v roce 1905. Často se píše (také ve většině agenturních zpráv o nynější aukci dopisu), že vyjadřuje vztah mezi energií a hmotou.

Není to správné. Pokud jste byli ve škole pozorní, museli jste zaznamenat, že v rovnici E=mc² žádná hmota není. Písmeno m označuje vlastnost – hmotnost.

Hmotnost přitom není vlastnost, kterou se vyznačují pouze hmatatelné látky, ale třeba i záření, na které si sáhnout nemůžete. Hmotnost je také pohybová, a třeba fotony, což jsou nehmotné částice, mají tolik hmotnosti, kolik podle vzorce E=mc² odpovídá jejich energii.

Zjednodušeně řečeno: Géniův vzorec, jehož rukopis byl oceněn více než milionem dolarů, upozorňuje, že pokud má záření energii, nese také hmotnost. Jinak by se ostatně paprsky nezakřivovaly kolem Slunce nebo kolem jiných těles, které vykazují gravitaci.

Tento poznatek má pro fyziku (v penězích) nevyčíslitelnou hodnotu.

profimedia-0147321916 ... a k nejznámější rovnici se patří připojit nejznámější fotografii génia. | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články