Galileův posmrtný vzkaz? Zdvižený prostředník!

23. 7. 2014 – 10:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Galileův posmrtný vzkaz? Zdvižený prostředník!
Ve své době kacířem, dnes jedna z nejdůležitějších postav lidské historie | zdroj: wikipedia

Jeden z největších vědců v historii celého lidského bádání to vzhledem k době, ve které žil, neměl ani za mák jednoduché. I v případě italského učence ale nakonec platí, že kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.

Těch důvodů k smíchu by dnes mohl mít Galileo Galilei hned několik, ale vůbec nejkouzelnější můžete na vlastní oči vidět ve florentském Istituto e Museo di Storia della Scienze, které od roku 2010 nese Galileovo jméno. Dnešní Museo Galileo je vkusným památníkem otce moderní astronomie a v sále číslo sedm vystavuje artefakt, který snad nemůže být výmluvnější: Galileův prostředníček.

Galileův prostředníček zdroj: tisková zpráva

Od svého zesnulého majitele byl oddělen necelých sto let po jeho smrti – 12. března roku 1737, kdy místní antikvář využil příležitosti během přemístění kacířových ostatků do křesťanského hrobu a jako suvenýr ukořistil hned tři prsty, zub a jeden obratel kdysi zneuznaného astronoma, fyzika, matematika a filozofa.

Muzeum samozřejmě stojí za pozornost nejenom kvůli legendárním ostatkům. Budova přetéká celou řadou přístrojů a vynálezů, se kterými Galileo přišel nebo je vylepšil, a pokud se plánujete do Florencie podívat, určitě si návštěvu Museo Galileo nenechte ujít.

Museo Galileo zdroj: Profimedia

Morbidní memento, které nám po dávném učenci zůstalo, nicméně působí především jako zemité (útlocitní prominou) FUCK OFF všem, kdo by chtěli stát v cestě poznání. Majitel zdviženého prostředníčku byl inkvizicí donucen ze svých zjištění ohledně uspořádání sluneční soustavy ustoupit, protože neladily s tehdejším dogmatickým výkladem světa, ale pravda si díky Galileovým následovníkům cestu našla.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články