Geneticky upravené můry tkají vlákna pro vojáky

7. 8. 2014 – 20:30 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Geneticky upravené můry tkají vlákna pro vojáky
Geneticky modifikované můry bource morušového | zdroj: Kraig Labs

Tahle zpráva už od pohledu děsí. Ale pokud se přeneseme přes selské obavy z genetické modifikace a také přes démonicky vypadající můry s rudě žhnoucíma očima, vyvstane před námi technologie, která by měla zachraňovat životy.

Pavoučí vlákna patří díky své odolnosti mezi výjimečné materiály, jejichž vojenské nebo také lékařské využití by znamenalo zásadní posun pro dané odvětví. Problémem je, že vyrábět taková vlákna v dostatečném množství a za udržitelnou cenu bylo doposud nemožné.

Časy se ale mění, říká michiganská firma Kraig Biocraft Laboratories, která na to šla od lesa, respektive od genetiky. Získala totiž přístup k patentům na DNA sekvence pavoučích proteinů, které pak vkládá do chromozomů bource morušového. Tyto šikovné housenky si v rámci svého přerodu na nočního motýla vyrábějí kokony z hedvábí, ale po vložení pavoučích genů je hedvábné vlákno nahrazeno právě tím pavoučím.

Tkanina z upraveného vlákna zdroj: Kraig Labs

A červené oči? I ty jsou důsledkem cílené genetické úpravy, jejímž záměrem ale není zvýšení hrůzostrašnosti nebohých můr – barva slouží pouze k rozlišení upravených exemplářů od těch netknutých.

Získaná vlákna by mohla posloužit v celém spektru oborů, od nehořlavých vest po chirurgické šití, ale cesta do hasičské výbavy nebo na operační sály vede přes řadu náročných schvalovacích procesů. Pavoučích vláken v běžném provozu se tedy dočkáme nejdříve ke konci desetiletí.

Do té doby si Kraig Labs brousí zuby na jiné lukrativní odvětví: oděvní průmysl. V produkci hedvábí se točí obrovské peníze a jeho odolnější varianta by se při výrobě luxusních košil nebo kravat jistě neztratila. Snad potom odolají i hryznutí dvoumetrových zmutovaných můr, které si přiletí pro šek za odvedenou práci!

Zdroje:

Nejnovější články