Haló, tady Barack Obama

22. 7. 2014 – 14:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Haló, tady Barack Obama
Úsměv a zeleně svítící kontrolka značí nešifrovaný hovor | zdroj: Profimedia

Čím telefonuje americký prezident? Donedávna platilo, že ze svého letounu Air Force One s pomocí telefonů, které zdědil ještě po Reaganovi. Nedávno ale došlo k výměně celého telefonního systému, který spojuje cestujícího prezidenta se zbytkem světa.

Air Force One sice může být libovolné letadlo, ve kterém zrovna americký prezident letí, ale pod tímto kódovým označením si samozřejmě vybavíme především mocně „vytuněný“ Boeing 747, respektive VC-25, protože s původním linkovým modelem má ten prezidentský společného máloco.

Správa prezidentského speciálu se ale zjevně celá léta řídila moudrem o nespravování toho, co není rozbité. Komunikaci se zbytkem světa totiž obstarávaly telefony, ze kterých ještě za studené války volal Ronald Reagan. Jedno sluchátko bylo bílé a sloužilo normálním hovorům, druhé béžové operovalo na šifrovaných frekvencích.

Ronald Reagan na palubě Air Force One zdroj: Profimedia

Ale s tím je konec. Air Force One vyfasovalo zbrusu nové telefony, které lze mezi otevřeným i tajným hovorem libovolně přepínat. Nové telefony nesou označení AEP (Airborne Executive Phone) a vyrábí je firma L-3 Communications, dodávající technologie armádě i vládním institucím.

Telefony operují skrze svou vlastní telekomunikační bránu, systém GSIMS. Jeho detailní specifikace pochopitelně nejsou veřejné, ale všechny komunikační kanály jsou opakovaně šifrovány a dešifrovány hned na několika úrovních zabezpečení a vyžadují příslušnou techniku na obou koncích utajeného spojení.

AES zdroj: tisková zpráva

U sluchátek je samozřejmostí pryžový povrch, aby v turbulencích neklouzaly po stolech, a estetickým bonusem byla pak možnost sladit jejich barvy s interiérem letadla – i když v tomhle případě jde možná jen o dočasné řešení, protože na rok 2017 se chystá přechod z dosluhujícího VC-25 na nějaký novější model Boeingu (momentálně se rozhoduje mezi variantou 747-8 nebo rovnou 787 alias Dreamlinerem).

Jedna zcela zásadní informace ale u nových prezidentských telefonů chybí: umí to hada?!

Zdroje:

Nejnovější články