Hipster, který cestoval časem

30. 7. 2014 – 17:59 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Hipster, který cestoval časem
Dobrý den, neviděli jste tu někde Martyho McFlye? | zdroj: Virtual Museum of Canada

Pozorně si prohlédněte úvodní fotografii a všimněte si postavy, která tam od pohledu nepatří. Ten chlapík vpravo, zhruba uprostřed snímku? Kde se vzal na fotce ze 40. let minulého století moderní hipster?

Ve filmu 12 opic vyráží Bruce Willis nedobrovolně proti toku času, aby zachránil lidstvo před vyhlazením. To jsme sice děj mnohovrstevnatého filmu hodně zjednodušili, ale v tomhle kontextu je pro nás důležitá scéna, ve které psycholožka, vyšetřující Willise jakožto blouznícího cvoka, svého pacienta objeví na fotografii z 1. světové války.

Něco podobného totiž čekalo návštěvníka stránek Kanadského virtuálního muzea, kde byl v rámci sbírky fotografií z každodenního života první poloviny 20. století k nalezení snímek z otevírání mostu ve městě Gold Bridge v Britské Kolumbii. Co bylo na zdánlivě obyčejném snímku pozoruhodného? Tento muž:

Hipsterský time lord zdroj: Virtual Museum of Canada

Na pohled moderně vypadající fešák do výjevu z roku 1940 nebo 1941 vůbec nezapadá. Co ty stylové brýle? A triko s potištěným vzorem? Legenda o hipsterském cestovateli časem byla na světě.

Jenže jak už to s podobnými senzacemi bývá, stačí se podívat – a zamyslet – pořádně. Stylové brýle jsou ve skutečnosti buď svářečské nebo ne nepodobné těm, které tehdy frčely například v Hollywoodu, a dělat hipsteřinu z obyčejného pleteného svetru s vyšitým písmenem?

Montreal Maroons zdroj: Virtual Museum of Canada

Namísto návštěvníka z budoucnosti šlo ve skutečnosti o zcela obyčejného fanouška některého ze sportovních klubů, jejichž jména začínají na M. Ale jedno tomu chlapíkovi rozhodně nelze upřít: osmdesát let nazpátek měl styl, kterým by oslnil i dnes!

Zdroje:

Nejnovější články