Hipsterský pavouk vábí na svůj ukázkový knír

5. 3. 2015 – 19:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Hipsterský pavouk vábí na svůj ukázkový knír
Čau kočko, nezajdeme spolu na fair trade sójové latte? | zdroj: Marlo Madrona

Holobrádci to v posledních letech nemají lehké. Do módy se vrátily vousy i kníry rozličné hustoty a střihu a své tváře s nimi dávno nezdobí jen dřevorubci a řidiči náklaďáků. Existuje ale pavouk, který předběhl dobu a svým knírem mámil okolí dávno předtím, než to bylo „cool“.

Zmíněným trendsetterem je maloočka lovecká aneb Heteropoda venatoria, pocházející původně z tropů. Setkat se s ní ale můžeme i v subtropických oblastech, kam s oblibou cestuje jako černý pasažér v krabicích s banány.

Tímto způsobem loni vystrašila obyvatele Mnichova Hradiště, když ji v jednom tamním supermarketu objevili jeho zaměstnanci. Nepatří sice mezi pavouky životu nebezpečné, ale díky lehkému jedu umí kousnout bolestivě.

Wikipedia zdroj: wikipedia

Zároveň jde ale o pavouka velice líného. Zatímco kolegové spřádají sítě, maloočka lovecká si kecne na místo a spoléhá na šarm bílého proužku chloupků pod svými kukadly. Ten v noci odráží podstatně více světla než zbytek pavoukova těla, a můry a další hmyz, na kterých maloočka hoduje, nedokážou světlému objektu uprostřed tmy odolat.

Stačí se jen přiblížit do dosahu pavoukových dlouhých nohou a je z vás večeře. Což možná není vše! Poté, co se zoologům podařilo potvrdit, že bílý knír hraje při lovu klíčovou funkci, se teď výzkum zaměřuje na roli kníru při výběru partnera.

Samičkám malooček se totiž, podobně jako posluchačkám moderních hipsterských kapel, při pohledu na bujný knír podlamují nohy. A to jich mají o tři páry víc!

Zdroje:
NewScientist

Nejnovější články