Homeopatie má nulový účinek, potvrdili Australané

11. 3. 2015 – 16:45 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Homeopatie má nulový účinek, potvrdili Australané
Dva miligramy semtele a jedno balení naivilinu, bude to vše? | zdroj: Philippa Willitts

Austrálii lze stručně definovat jako kontinent, kde se vás snaží neustále něco zabít. Žraloci, krokodýli, jedovaté medúzy a další nebezpečná havěť po vás jde ve dne v noci, a proto není divu, že protinožci mají pro strach uděláno.

Nově to dokládá závěr šetření tamní Národní rady pro lékařský výzkum, která se pustila do potvory z nejvytrvalejších: homeopatie! Speciální komise si posvítila na 225 vědeckých prací, zabývajících se právě homeopatií, a došla k jednoznačnému závěru.

A ten zní: Neexistují žádná onemocnění nebo úrazy, při kterých by homeopatická léčba vykazovala léčebnou účinnost. V rámci šetření bylo zpracováno i sedmapadesát tzv. systematických přehledů, to znamená souhrnů dostupných studií s přísným důrazem na maximální objektivitu a nezaujatost.

distillated zdroj: distillated

Celá práce australské komise pak byla navrch ověřena nezávislou auditorskou firmou. Výsledky navazují na pět let starou zprávu Dolní sněmovny britského parlamentu. Ve Velké Británii vedla k pomalému ústupu homeopatie z pozic, kam tenhle obchod s teplou vodou vynesly naopak studie, které australská komise shledala jako nedostatečné.

Jak se totiž po zevrubné kontrole ukázalo, vědecké práce, potvrzující údajné účinky homeopatie, měly několik společných jmenovatelů: zavádějící koncepce, mizernou dokumentaci a chybějící statistické vzorky, ze kterých by bylo možné odvozovat platné závěry.

To pochopitelně neuslyší rád nikdo, kdo si na kultu zředěného nic postavil kariéru nebo byznys, případně má s homeopatií pozitivní zkušenost skrze placebo efekt. S vyděláváním na lidské naivitě a zoufalství však netřeba mít sebemenší lítost.

Zdroje:
The Guardian

Nejnovější články