Irský král se narodil z incestu

24. 6. 2020 – 19:22 | Člověk | ave | Diskuze:

Irský král se narodil z incestu
Kostra nalezená v hrobce | zdroj: Profimedia

Věhlasná irská mohyla Newgrange vydala po pěti tisících letech své tajemství. Genetika prokázala, že král, který ji dal postavit, vzešel z incestu.

Analýza DNA z kostry patřící slavnému irskému králi z epochy neolitu odhalila, že vladař pocházel z incestního vztahu. Jeho rodiči byli bratr a sestra.

Král se řadil k nejvýznamnějším mužům své doby a mohyla Newgrange, kterou dal postavit, je jedním z nejstarších architektonických divů světa. Je starší než pyramidy nebo Stonehenge. Leží na návrší na břehu řeky Boyne, hodinu cesty severně od Dublinu. Připomíná obrovský pecen chleba s průměrem osmdesát metrů.

Newgrange je poutní místo, kde se Irové scházejí o slunovratech, obdobně jako Angličané u Stonehenge.

Krvesmilstvo zničilo magii

Incestní původ krále zjistili genetici z dublinské Trinity College. Incest pokládají za snahu dynastie, která vládla "zelenému ostrovu" před pěti tisící lety, odlišit se od zbytku populace. Obdobně přistupovali k incestu také egyptští faraoni nebo inčtí vládci.

"Vládnoucí elita se tak oddělovala od zbytku společnosti. Prolamovala to, co bylo pro běžnou populaci tabu," řekla vedoucí studie ostatků z neolitické doby Lara Cassidyová.

Vědci zkoumali DNA 42 lidí pohřbených v irských hrobkách před 5 800 až 4 500 lety. A vyšlo najevo, že rodiče vladaře, jehož kostru nalezli v Newgrange, byli příbuznými prvního stupně. To znamená, že to byli bratr a sestra, anebo rodič s dítětem. Druhá varianta byla velmi vzácná, badatelé jsou proto přesvědčeni a sourozeneckém vztahu rodičů.

Ostatky zmíněného muže, který pocházel z incestu, ležely v největším a nezdobnějším výklenku hrobky. Proto vědci předpokládají, že to byl král.

Incest jeho rodičů patrně zmiňuje pověst, kterou připomíná web britské stanice BBC. Podle ní se král pokusil postavit za jediný den kamennou věž v nedalekém Dowthu, kilometr od Newgrange, pomocí kouzel své sestry, která uměla zastavit slunce na obloze. Kouzelnické schopnosti sestry však vladař zničil tím, že se s ní dopustil incestu.

Od jedenáctého století se také jeden ze vchodů do hrobky Newgrange nazývá Fertae Chuile, tedy Hora hříchu, což ale lze přeložit i jako Hora incestu.

Na incest doplatil i Tutanchamon

Zmíněný výzkum irských genomů z doby kamenné odhalil, že lidé pochovaní v hrobkách nejmocnějších rodů, byli ve výrazně těsnějším vzájemném vztahu než ostatní populace. Incest mezi nimi tedy nebyl neobvyklý.

zdroj: YouTube

Důsledky byly nasnadě. Příbuzenské plození dětí zanechává dědičné defekty a způsobuje degeneraci. Děti z incestních vztahů bývají mnohdy fyzicky i duševně postiženy. V dospělosti jsou neplodné a dožívají se kratšího věku.

Patrně nejznámějším panovníkem zrozeným z incestu byl faraon Tutanchamon. Rozbor jeho DNA prozradil, že rodiče Achnaton a Nefertiti byli sourozenci, což se podepsalo na zdravotním stavu syna. Podle badatelů měl mnoho tělesných defektů a trpěl dědičnými chorobami, které patrně způsobily jeho předčasnou smrt v osmnácti letech.

Studie Trinity College o incestu ve vládnoucím irském rodu byla publikována ve vědeckém magazínu Science.

Nejnovější články