Jak by mohla vypadat světová vlajka? Švédský student přišel s návrhem vlajky pro celou zeměkouli

20. 5. 2015 – 13:30 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jak by mohla vypadat světová vlajka? Švédský student přišel s návrhem vlajky pro celou zeměkouli
Kdo neskáče není pozemšťan! | zdroj: Oskar Pernefeldt

„Máte vlajku?“, ptá se komik Eddie Izzard v jednom ze svých nejvtipnějších výstupů a paroduje tak britský kolonialismus. Jakkoli se ale staré hranice mezi národy smývají a svět je čím dál propojenější, jedna vlajka navíc by se šikla.

Až přistanou první kosmonauté na Marsu, vztyčí tam s největší pravděpodobností vlajku USA, ale třeba i Evropské unie – pokud by se na projektu podílela také Evropská kosmická agentura. Ale co když ruku k dílu přiloží i Elon Musk a jeho firma SpaceX? Nemluvě o dalších soukromých firmách, které si na kosmický program brousí zuby...

Přibrat s sebou na cestu k rudé planetě pár vlajek navíc jistě nebude problém, ale nebylo by vlastně praktičtější mít jednu univerzální, zastupující celý svět? S tou praktičností si samozřejmě děláme trochu legraci, ale symbolickou hodnotu nelze hypotetické „vlajce Země“ upřít.

Podobně přemýšlel i švédský student designu Oskar Pernefeldt a výsledkem jeho závěrečné práce se stal návrh vlajky, sjednocující lidstvo pod sedm bílých kruhů na modrém poli.

Oskar Pernefeldt zdroj: Oskar Pernefeldt

Kruhy představují květinu, podle Pernefeldta znak života na Zemi, jejich vzájemné propojení odkazuje na propojenost pozemských ekosystémů a zasazení do modré symbolizuje planetu uprostřed vesmíru.

Autor vzal v potaz i funkci vlajky, kterou bychom potkávali nejenom na skafandrech kosmonautů. Jaké odstíny zvolit, aby vynikla tam, kde vyniknout má, a zároveň nepůsobila příliš rušivým dojmem?

Oskar Pernefeldt zdroj: Oskar Pernefeldt

Svůj tvůrčí proces pak Pernefeldt prostřednictvím vypravěče rozvádí v následujícím videu, které je výmluvné i bez znalosti angličtiny. Postupný vývoj designu nabízí i další zajímavé nápady.

 

Líbí se vám výsledný návrh, nebo byste preferovali jinou variantu? A jste vůbec pro vznik nějaké světové vlajky?

Zdroje:

Nejnovější články