Jak to vypadá, když vám před očima vybuchne raketa

30. 10. 2014 – 16:15 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jak to vypadá, když vám před očima vybuchne raketa
Od startů raket je moudré držet si odstup | zdroj: YouTube

Raketový pohon bereme v 21. století za něco natolik samozřejmého, že je snadné zapomenout, o jak vrtošivou technologii ve skutečnosti jde. Tím nejhorším možným způsobem jsme se o tom přesvědčili tohle úterý.

Mělo jít o rutinní start v režii společnosti, která není v raketovém provozu žádným nováčkem. Orbital Sciences Corporation má za sebou řadu úspěšně vyslaných družic i modulů, zásobujících Mezinárodní vesmírnou stanici, a spolu se SpaceX patří mezi hlavní raketové hráče v soukromém sektoru.

Z kosmodromu na ostrově Wallops v americké Virginii se už popáté odpoutal největší model ve „vozovém“ parku Orbitalu, nosná raketa Antares. Pár sekund po spektakulárním startu ale přišel šok – stoupající raketa se zastavila ve vzduchu a hned vzápětí ji pohltila neméně spektakulární exploze.

zdroj: YouTube

Reportéři, kteří start sledovali, byli okamžitě instruováni k návratu do autobusu. Bezpečnost je u raketového provozu na prvním místě – a s největší pravděpodobností jde na vrub bezpečnosti i samotný výbuch.

Všechny rakety jsou totiž osazeny výbušninou, kterou lze v případě, že se vymknou kontrole, odpálit a raketu zničit dřív, než by mohla ohrozit osídlené oblasti. Zatím není jasné, co přesně v případě úterního startu selhalo, ale podle předběžných vyjádření byla raketa skutečně zničena na pokyn řídícího střediska.

zdroj: YouTube

V ohnivé kouli zmizelo nejenom 617 kilogramů zásob pro Mezinárodní vesmírnou stanici, ale také úsilí tisíců lidí, od konstruktérů po studenty škol, podílející se na vědeckých projektech, které měla raketa vynést na oběžnou dráhu.

Orbital už si pomalu zvykají: jde o třetí zničenou raketu jejich výroby, ale to neznamená, že by šlo o nějaké nešikovné lemply. Jak dobře ví jejich konkurenti i státem financovaná NASA, cesty do vesmíru provází riziko, ze kterého se zatím neumíme spolehlivě vymanit.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články