Jak voní Měsíc?

1. 9. 2014 – 14:45 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jak voní Měsíc?
Vynález ze seriálu Futurama umožnil hrdinům čichat k tělesům ve vzdáleném vesmíru | zdroj: 20th Century Fox

Hloupá otázka, říkáte si. Copak jde k našemu věrnému souputníkovi přičichnout? Budoucím kosmonautům to rozhodně nedoporučujeme zkoušet. Ale ve skutečnosti není čichání k Měsíci žádná věda a dokonce k tomu nepotřebujete čichohled z Futuramy!

Měsíci samozřejmě schází atmosféra a tedy i vzduch, ve kterém by se mohl kosmonaut volně nadechnout. Stačí ale vzít Měsíc někam, kde vzduch je, a rázem prozradí svou vůni. Celý Měsíc samozřejmě do kapsy jen tak nestrčíte, ale měsíční prach? Ten je podstatně skladnější.

Dvanáctka kosmonautů, kteří se po povrchu Měsíce procházeli, navíc neměla příliš na vybranou: jemný šedivý povlak záhy umazal jejich skafandry a vybavení podobně vlezle, jako to dokáže pozemský písek.

Eugene Cernan zdroj: NASA Kosmonaut s československými předky Eugene Cernan

Zatímco další posádky už se neměly čeho bát, pro pionýry Armstronga s Aldrinem šlo o zkoušku ohněm – konkrétně ohněm, kterého se někteří vědci z NASA obávali, že vypukne při kontaktu měsíčního prachu s kyslíkem v lunárním modulu.

Obavy se ale nepotvrdily a tak si mohli oba machři po natlakování kabiny v klidu odepnout přilby a nasát měsíční aroma z prachu, který jim ulpěl na skafandrech. Jaká vůně je čekala? Všech dvanáct kosmonautů, kteří měli s Měsícem tu čest, se shodlo na vůni spotřebovaného střelného prachu, případně vůni popela, pokropeného vodou.

Odebírání vzorků zdroj: NASA

Tohle aroma mají na svědomí volné radikály, reagující s vlhkostí v nose. Kde se na Měsíci vzaly? Při srážkách s tělesy, která na Měsíc dopadají. Během jejich roztříštění dojde k podobnému uvolnění minerálních vazeb, jako když geologickým kladívkem rozčísnete kámen.

Zatímco na Zemi volné radikály dlouho nezůstanou na ocet, na Měsíci se jejich volnost může výrazně protáhnout – dokud nepřijde kosmonaut a nesveze je na svém skafandru do vhodnějšího prostředí.

Podobné „pachové stopařství“ se neomezuje jen na Měsíc. I samotný vesmír má specifickou vůni, která dokáže ulpět např. na kosmonautech, provozujících vycházky z Mezinárodní vesmírné stanice.

Kosmonaut u ISS zdroj: NASA

Dotyční po návratu do stanice opakovaně cítili vůni, připomínající spálený steak. Tohle aroma je ale specifické pro zdejší kout vesmíru, protože naše sluneční soustava je bohatá na uhlík a naopak v ní schází kyslík.

Oproti tomu vzdálené hlubiny kosmu nabídnou celou paletu rozličných vůní, vztahujících se k pestrému složení různých mračen prachu a plynů. Až tedy jednou vznikne nějaká kosmická parfumerie, bude rozhodně z čeho vybírat!

Zdroje:
www.space.com

Nejnovější články