Jaké je nejoblíbenější číslo na světě?

28. 11. 2014 – 15:45 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jaké je nejoblíbenější číslo na světě?
zdroj: Katy

Důvodů, proč si oblíbit nějaké číslo, je celá řada. Někomu se líbí jeho zápis, někomu asociuje konkrétní vzpomínky, ti pověrčivější si rádi vsugerují, že jim přinese štěstí. A nejenom sportovci do čísel s oblibou promítají důležité životní události.

Britský spisovatel Alex Bellos si usmyslel, že přijde na to, jakému číslu dávají lidé nejvíce přednost. V rámci příprav své knihy o prolínání matematiky a každodenního života rozjel celosvětovou anketu, jejíž účastníci nejenom vybírali své oblíbené číslo, ale také se mohli rozepsat, co je k výběru vedlo.

Výsledek? Ten nikoho nepřekvapí. S naprostým přehledem zvítězilo číslo, které je na mnoha místech planety už celá tisíciletí považováno za šťastné – sedmička! Někomu k jeho preferenci stačila skutečnost, že jde o prvočíslo, dalším pak jednoduchá, elegantní linka, která sedmičku tvoří.

e y e / s e e zdroj: Flickr

Na druhém místě skončila trojka, která patří mezi šťastná čísla ve Švédsku nebo Itálii. Bronzovou medaili si pak odnesla buclatá osmička, pro kterou našel asi nejlepší odůvodnění mladík ze Španělska: na LED displejích musíte při jejím zobrazení rozsvítit všechny diody a jemu tudíž odmalička připadalo, že ostatní čísla jsou jen „součástkami“ osmičky.

Překvapením může být poměrně vysoké umístění třináctky. Zatímco ve světě dodnes najdete hotely, které nesmyslně vynechávají třinácté patro, lidé se nešťastného čísla evidentně moc nebojí. V první desítce obsadilo slušnou šestou pozici!

Zdroje:

Nejnovější články