Japonec 'zasadil' květiny do vesmíru

22. 7. 2014 – 20:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Japonec 'zasadil' květiny do vesmíru
Dobrý den, to je Mezinárodní vesmírná stanice? Nemáte na palubě konev? | zdroj: Azuma Makoto

Už jsme si tu povídali o sondách i družicích, které lidstvo posílá vstříc temnotě kosmického prostoru vesmíru, ale existuje také celá řada amatérských projektů, odvažujících se k čím dál velkolepějším skopičinám v atmosféře naší planety.

Lidé jsou různí. Někdo se realizuje tvorbou fantaskních umělých zvířat, jiní si potrpí na tradičnější koníčky jako je například práce na zahrádce nebo pouštění draků. Japonský umělec Azuma Makoto se ale rozhodl tyhle dvě kratochvíle spojit a svou okrasnou zahrádku umístil vysoko do stratosféry.

V projektu nazvaném Exobiotanica spolu se svými spolupracovníky a také s pomocí kalifornských nadšenců JP Aerospace vyslal k nebi dva balóny, ke kterým byly připnuty nezvyklé „květináče“: první nesl bonsaj bílé borovice, druhý pak kytici kosatců, lilií, hortenzií a dalších květů.

Bonsaj ve stratosféře zdroj: Azuma Makoto

Pro zakladatele JP Aerospace Johna Powella šlo na jednu stranu o rutinu, protože amatérskému pouštění stratosférických balónů (tedy balónů pohybujících se mezi výškami 10 až 50 km) se věnuje už od konce sedmdesátých let, ale k projektu japonského umělce ho přilákala právě nezvyklost vysílaných objektů.

„Vesmír je nám vzdálený, cizí,“ vyjádřil se Powell pro New York Times, „a vidět proti němu něco tak důvěrně známého, jako je pestrobarevný pugét, nám kosmický prostor zlidšťuje.“ Douglas Adams by jistě souhlasil, jakkoli by dal samozřejmě přednost petúniím!

Kytice ve stratosféře zdroj: Azuma Makoto

Oba héliem plněné balóny se vznesly z Nevadské poušti a nesly také kamery GoPro, které let zaznamenávaly. Bonsaj dostoupala výš – její balón praskl až v necelých 28 kilometrech, kytice to zabalila o kilometr níže. Zatímco ale konstrukce, do kterých byly rostliny vsazeny, se vrátily zpátky na zem na padácích, rostlinní pasažéři nepřežili podmínky, které tak vysoko panují, a byly rozmetáni vzdušnými proudy.

Pouštění draků je passé zdroj: Azuma Makoto

I tak ale tohle „kosmické zahrádkaření“ stálo za to. Azuma Makoto si splnil dětský sen, no a my ostatní se můžeme kochat líbeznými kompozicemi, které nepotkáte ani v té nejopečovanější pozemské zahradě.

Zdroje:

Nejnovější články