Jen sedm států světa splňuje normy pro znečištění ovzduší WHO

20. 3. 2024 – 20:27 | Příroda | Radek Chlup | Diskuze:

Jen sedm států světa splňuje normy pro znečištění ovzduší WHO
Továrna v čínském Čchung-čchingu | zdroj: Jonathan Kos-Read

Česko mezi ně nepatří

ouze sedm světových států v minulém roce dodržovalo normu Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně kvality ovzduší. Ve většině částech světa je koncentrace jemných prachových částic stále příliš vysoká. 

S takovými výsledky přišla švýcarská organizace IQAir po vyhodnocení míry znečištění ovzduší ve 134 zemích a regionech. Doporučenou hranici nepřekročily jen tyto státy: Austrálie, Estonsko, Finsko, Grenada, Island, Mauricius a Nový Zéland. 

Nejvíce znečištěný vzduch dýchají obyvatelé Bangladéše, Pákistánu, Indie, Tádžikistánu a Burkina Fasa. Kanada si zase výrazně pohoršila v Severní Americe, kde se stala zemí s nejvíce znečištěným ovzduším, píše list The Guardian

Česká republika se podle žebříčku IQAir umístila na 89. místě, což je skoro v polovině. Vede si lépe než státy Uruguay, Maďarsko, Malta, Kosovo, Bolívie a Brazílie. A naopak zaostáváme za Keňou, Surinamem, Litvou, Kanadou a Ruskem. 

Města s nejhorší kvalitou ovzduší k dnešnímu datu podle žebříčku jsou: Dháka (Bangladéš), Káthmándú (Nepál), Dakar (Senegalu), Kuvajt (stát Kuvajt), Dubaj (Spojené arabské emiráty), Bombaj (Indie) a Phnom Penh (Kambodža). 

Zdravotní rizika  

Označením polétavý prach (particulate matter, PM) myslíme mikročástice s rozměry několika mikrometrů. Tyto částice značíme podle jejich rozměrů – například PM10 je polétavý prach s rozměry deseti mikrometrů. 

Tento výzkum, stejně tak jako většina ostatních, se však věnoval PM 2,5. Tyto mikročástice mají menší rozměry než 2,5 mikrometru, jsou tedy menší než šířka lidského vlasu. To z nich činí veliké riziko pro naše zdraví. 

PM2,5 snáze pronikají až do plicních sklípků. Způsobují zdravotní problémy různé závažnosti v závislosti na míře a délce expozice. S krátkodobou expozicí se mohou zvyšovat rizika respiračních obtíží, bronchitidy a astmatu. 

Dlouhodobá expozice zvyšuje rizika srdečního infarktu a může vést až ke smrti. Znečištění ovzduší částicemi PM2,5 zabije každý rok po celém světě asi sedm milionů lidí. Zpráva IQAir varuje před nedostatečnými řešeními tohoto problému. 

„Vědecké poznatky o dopadech nízké kvality jsou zcela jasné, přesto je však úroveň znečištění příliš vysoká,“ řekla Glory Dolphinová Hammesová, ředitelka společnosti IQAir pro Severní Ameriku. „Neděláme dostatečně rychle změny.“

Příčiny znečištění 

Částice PM2,5 vznikají antropogenně (lidskou činností) a přirozeně. Jejich zdrojem je například hospodářská činnost, vytápění domácností ve starých kotlech na tuhá paliva (dřevo a uhlí), ale podíl na jejich emisích má i doprava. 

Dalším zdrojem polétavého prachu jsou lesní požáry, hlavní důvod zhoršení znečištění ovzduší v Kanadě. Podle Hammesová musíme snížit svou závislost na automobilech, změnit lesnické postupy a odklonit se od fosilních paliv. 


Zdroje:

Nejnovější články