Jímka vs. septik: Co je lepší?

6. 5. 2019 – 14:01 | Nedd | Inzerce

Jímka vs. septik: Co je lepší?
zdroj: tisková zpráva

Řešíte u své nemovitosti kanalizaci a stále si nejste jistí rozdílem mezi septikem a jímkou a jejich výhodami a nevýhodami? Poradíme vám, co vybrat a na co si dát pozor.

Jímka

Jímka je jednoduše podzemní nádrž, která má pouze jeden otvor, skrz který se do ní dostává odpad z objektu. Ten už pak nikam nepokračuje, lze pouze podpořit jeho rozklad, nicméně to zásadní je, že je nutné ji nechávat vyvážet, a to nejméně jednou za půl roku až za rok.
Vzhledem k tomu, že se jedná o jednokomorové zařízení, nejdůležitější je zvolit adekvátní velikost. Pokud se rozhodnete pro jímku, spočítejte si proto, kolik lidí objekt navštěvuje a jakou v něm máte spotřebu vody. Nemusíte se bát, že neseženete potřebný rozměr – jímky se prodávají v objemu od 3 až klidně do 20 metrů krychlových.

K dispozici máte tři typy podle podloží, do kterého jímku budete instalovat:

  • Jímky samonosné – základní typ určený do klasické půdy k obsypání zeminou
  • Jímky k obetonování – ty jsou určené do míst se vysokým statickým zatížením – například ve svahu – nebo pokud je podloží skalnaté
  • Jímky dvouplášťové – ty patří do půdy s větší vlhkostí, například jílovité, písčité nebo s výskytem spodních vod

Pokud se potýkáte s atypickým pozemkem či prostorem pro usazení jímky, pomoct vám může také to, že se jímky vyrábějí jak kulaté, tak hranaté.

Septik

Septik má na rozdíl od jímky 3 „nádrže“ – tzv. komory. Díky tomu v němu dochází k biomechanickému přečištění odpadních vod a kal, který zůstane v první nádrži, se nemusí tak často vyvážet. Do třetí komory se dostává již jen přečištěná voda zbavená pevných částic. Tu je možné – nejlépe ještě po připojení pískového filtru – použít ke splachování toalety nebo k zalévání zahrady. Není možné ji ale jen tak vypouštět, vždy je nutné se poradit na místním úřadě a napojit na kanalizaci.

Stejně jako u jímky i u septiku se setkáte se třemi typy nádrže podle toho, kam ji budete usazovat. Podle objemu odpadu, který vyprodukujete, také vybírejte objem septiku.
Tip na závěr: Nezapomeňte, že i poklop jímky či septiku je důležitý. Pokud se totiž nádrž nachází ne příjezdové nebo jinak vytížené cestě, bude potřeba takový, který vydrží i větší zatížení.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články