Kanadský robot se chystá na cestu stopem

18. 6. 2014 – 9:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kanadský robot se chystá na cestu stopem
Už jste někdy viděli robota stopovat? | zdroj: tisková zpráva

Berete stopaře? Vzali byste pár pokérovaných svalovců? A co takhle nevinně se tvářícího robota?

Jmenuje se Hitchbot a je z Ontaria. Jeho sen? Dostopovat do Britské Kolumbie. Co schází? Kromě ochotných řidičů hlavně tělo. Jeho tvůrci z hamiltonské McMasterovy univerzity pojali stavbu robota spíš jako umělecký projekt a na finální podobě teprve pracují. Hotový robot by se měl na cestu vydat koncem července. Terminátora ale nečekejte – výtvarný návrh Hitchbota vypadá takhle:

hitchBOT zdroj: hitchBOT

Kdo by se bál, že roztomilý vzhled ukrývá smrtící mašinu, může zůstat zcela v klidu. Robot sám neudělá ani krok, protože hýbat dokáže pouze rukou, kterou bude stopovat. Rozhodně si ale dejte pozor na to, jak se před Hitchbotem budete chovat. Své dobrodružství se totiž chystá průběžně fotit a díky propojení s mobilními sítěmi fotky okamžitě posílat na svůj instagram.

Půjde v podstatě o jediný způsob, jak alespoň částečně zabezpečit robotovu bezpečnost. Jeho mozek sice chrání bytelný poklop na koláče, ale jinak bude elektronikou napěchovaný stopař zcela bezbranný.

hitchBOT zdroj: hitchBOT

Tvůrci přesto vybízejí, aby se ho lidé neostýchali vzít k sobě domů. Měl by domluvit hlasem i textovým výstupem a přístup na Wikipedii z něj možná udělá obstojného společníka k nezávazné konverzaci – i když být na místě tvůrců, nalil bych mu do logických center kompletního Kerouaca. Tak snad ho jen potom nikdo nezapomene postavit zpátky ke krajnici!

Zdroje:

Nejnovější články