Kde jsou slíbená létající auta? Tady!

24. 6. 2014 – 15:45 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kde jsou slíbená létající auta? Tady!
Prototyp vznášedla Aero-X | zdroj: Profimedia

Pravda, prototyp vznášedla Aero-X se blíží spíš motorce, ale už to stačí, aby nadchl. Je na dosah doba, kdy se osobní vznášedla zařadí po bok zavedených dopravních prostředků?

Pořád si ale budeme muset počkat: létající stroj od kalifornské společnosti Aerofex si můžete předobjednat za necelé dva miliony korun, ale první hotové modely by měly z výrobního pásu sjet až v roce 2017. Co zvládnou?

Maximální rychlost kolem sedmdesáti kilometrů v hodině, ale především i terén, se kterým si neporadí ani čtyřkolky. Firma si od Aero-X slibuje, že by mohlo najít odbyt například u vlastníků rozsáhlých zemědělských ploch nebo hraničních patrol. Unese dva pasažéry a jeho provoz je prý zcela bezpečný.

Vysokou cenu (kterou by pozdější masová výroba samozřejmě snížila) dávají výrobci do kontextu cen vrtulníků: Aero-X má být článkem, který vyplní prostor mezi automobily a právě helikoptérami.

Aero-X Aero-X | zdroj: Aerofex

Vznášedlo pohání rotační motor, což vzbuzuje otázky ohledně efektivity a údržby: pokud by se z Aero-X vyklubala mašina, které jednak žere jako divá, ale navíc by každou opravu provázely neřešitelné problémy (video nedoporučujeme pouštět v pracovní době), naděje na revoluci v dopravě by zhasla tak rychle, jako ji každá podobná zpráva rozdmýchá.

Zdroje:

Nejnovější články