Tom Cruise vs. Rusové: Kdo natočí první film ve vesmíru?

24. 9. 2020 – 10:11 | Vesmír | ave | Diskuze:

Tom Cruise vs. Rusové: Kdo natočí první film ve vesmíru?
Tom Cruise ve sci-fi filmu Nevědomí (Oblivion). | zdroj: Profimedia

Rusové chtějí být první, kdo natočí celovečerní film ve vesmíru. Chystají se vypálit rybník americkým filmařům s Tomem Cruisem.

Oběžná druhá se stane další štací amerických a ruských filmařů. Konečně tedy uvidíme autentický biják z vesmíru.

Dosud byla ve vesmíru natočena jen krátká videa pro dokumentární a vzdělávací účely. Tahle nuda by však měla brzy skončit.

Američané svůj záměr natočit záběry pro celovečerní film na oběžné dráze oznámili letos v květnu. Vesmírná agentura NASA kývla na to, že na vesmírnou stanici ISS poletí jako představitel hlavní role Tom Cruise.

Osmapadesátiletý Cruise je pověstný dobrou kondicí i odvahou. Nebojí se děsivých akčních scén. V Mission: Impossible – Národ grázlů (2015) například visel z trupu startujícího letadla (viz video). Na ISS by měl letět příští rok 21. října s režisérem snímku Dougem Limanem v lodi Crew Dragon od společnosti SpaceX.

Tento (zatím nepotvrzený) termín je zachycen v harmonogramu letů, který vyvěsila na Twitteru skupina Space Shuttle Almanac.

Jenže Rusové se Cruise s Limanem, kteří nejsou žádnými holobrádky – oba mají pilotní licenci, podle všeho chystají předběhnout. Jejich vesmírná agentura Roskosmos tento týden vydala prohlášení, v němž se píše, že Rusko se chce stát "první zemí, která natočí film ve vesmíru". Za tímto úsilím stojí spolupráce agentury s produkčním studiem Žlutá, černá a bílá.

zdroj: YouTube

"Děj bude zahrnovat let na vesmírnou stanici ISS naplánovaný na druhou polovinu roku 2021 na ruské kosmické lodi s posádkou Sojuz MS," cituje z prohlášení web Futurism. "Představitel hlavní role, který poletí na ISS, a jeho náhradník budou vybráni během otevřené soutěže."

Název filmu, obsazení, zápletka i samotná logistika – to vše se zatím připravuje. Jasné je jen jeho poslání. "Tento film bude zaměřen na popularizaci ruských vesmírných aktivit," píše Roskosmos.

Téměř nic zatím není známo ani o chystaném snímku s Cruisem. Liman teprve píše scénář. Řekl jen to, že film bude natočen v žánru 'dobrodružně akčním'. Studio Universal na něj poskytlo 200 milionů dolarů.

Nejnovější články