Kolik vydrží baKterie vašeho mobilu?

23. 5. 2014 – 8:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kolik vydrží baKterie vašeho mobilu?
zdroj: Exploring the Invisible

Zapomeňte na tamagoči, hnojení virtuálních políček nebo simulace umělého života: na vašem telefonu si dávno pěstujete spokojenou bakteriální rodinku!

S příchodem chytrých telefonů dorazila i první vlna počítačových virů, které se díky pokročilým operačním systémům konečně mají kde zabydlet. Co na to viry skutečné? Jejich vyjádření se nám nepodařilo zajistit, ale bakterie si váš mobil pochvalují...

mobilvirus zdroj: Exploring the Invisible

Jak názorně ukazují snímky Simona Parka, přednášejícího na univerzitě v Surrey bakteriologii a molekulární biologii, mobilní telefony jsou ideálním vektorem pro všemožnou bakteriální havěť, kterou si nosíme po kapsách nebo se nám zabydluje třeba na stolech hospod a restaurací. Park spolu se svými studenty připravili pokus, v jehož rámci otiskli své mobily do růstového média a výsledek?

mobilviry1 zdroj: Exploring the Invisible   mobilviry2 zdroj: Exploring the Invisible   mobilviry3 zdroj: Exploring the Invisible   mobilviry4 zdroj: Exploring the Invisible  

Mikroorganismy se nadšeně rozmnožily a daly vzniknout pestrým formacím a shlukům, prozrazujícím lecos o tom, kde všude se nebohý telefon povaloval. Pokud vás ale podobné snímky inspirují k tomu, abyste o svého miláčka začali úzkostně pečovat s hadříkem v jedné a dezinfekcí v druhé ruce, ušetřete si námahu: na rozdíl od virů jsou tihle černí pasažéři neškodní a nekádrují vás podle toho, jestli s sebou taháte nejnovější výstřelek mobilní technologie, nebo klidně nějakou fosilní cihlu. Možná by ale výrobci telefonů měli do specifikací svých výrobků nově uvádět nejen kapacitu baterií, ale také bakterií!

Zdroje:

Nejnovější články