Kolumbus byl žid ze západního Středomoří, prozradila jeho DNA

16. 10. 2024 – 13:24 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Kolumbus byl žid ze západního Středomoří, prozradila jeho DNA
Kdyby tak Kolumbus tušil, kdo všechno to před ním do Nového světa stihnul... | zdroj: wikipedia

Patrně musel svůj původ a vyznání skrývat.

Slavný mořeplavec a objevitel Kryštof Kolumbus nepocházel z italského Janova, jak se dosud myslelo. Byl to žid žijící v západním Středomoří, pravděpodobně na území dnešního Španělska, zjistila podrobná DNA analýza.

Dosud byl Kolumbus považován za Itala z Janova narozeného roku 1451 do rodiny tkalců vlny a obchodníků s textilem a potravinami. Janov byl v minulosti významným středozemním přístavem a hlavním městem Janovské republiky.

Kolem původu kontroverzního dobrodruha však panovaly nejasnosti, a zatímco vědci nebyli schopni umístit mořeplavce do konkrétní země, někteří historici odvážně tvrdili, že se narodil ve Velké Británii nebo dokonce v Řecku či Portugalsku.

Vědci se snaží odhalit Kolumbovo tajemství testy DNA odebrané z jeho ostatků uložených v katedrále ve španělském Seville od roku 2003. Dlouhých jednadvacet let porovnávali Kolumbovy vzorky DNA se vzorky jeho příbuzných a potomků.

Španělská veřejnoprávní televize TVE v sobotu večer odvysílala dokumentární film Columbus DNA: The true origin (Kolumbova DNA – jeho skutečný původ, Colón ADN, su verdadero origen), v němž odborníci vyvrací Kolumbův janovský původ.

Kolumbův příběh

Kolumbova DNA je kompatibilní s židovským původem, uvedl Jose Antonio Lorente, profesor forenzní medicíny z univerzity v Granadě. Mořeplavec zřejmě pocházel z území dnešního Španělska, kde byla v polovině 15. století početná židovská populace.

Před vládou katolických panovníků Ferninanda II. Aragonského a Isabely Kastilské tam žilo podle listu The Independent asi 300 tisíc židů. S příchodem katolické vlády koncem 15. století se museli židé i muslimové vzdát svého vyznání pod hrozbou exilu.

Vladaři židy vyhnali roku 1492, což se překrývá s Kolumbovou plavbou a objevením Ameriky. Mořeplavec zřejmě musel podle vědců svůj původ a skutečné vyznání skrývat nebo konvertoval na katolickou víru, aby se vyhnul persekucím.

Lorente potvrdil, že v minulosti několikrát přesouvané ostatky, aktuálně uložené v sevillské katedrále, stoprocentně patří Kolumbovi, který zemřel roku 1506 ve španělském městě Valladolid. „Výsledky (analýzy) jsou téměř absolutně spolehlivé,“ řekl výzkumník.

Kolumbus se proslavil jako objevitel Ameriky. K jejím břehům přivedl španělská vojska a začala krvavá válka s indiány. Latinskoamerické státy dnes často vyvrací klišé o Kolumbovu objevení Nového světa. Území už totiž bylo obydlené před jeho příchodem.

Zdroje:

Nejnovější články