Krásný víkend: Haló, tady medúzy!

25. 7. 2014 – 21:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Krásný víkend: Haló, tady medúzy!
Bratři Phyllorhiza punctata v puntíkovaném triku | zdroj: Matteo Tarenghi

Ať už vás o víkendu čeká povalování nebo gruntování, pojďte se spolu s námi pokochat výběrem snímků, přibližujících pozoruhodnost i nádheru světa, ve kterém se povalujeme, gruntujeme nebo prostě jenom žijeme.

Pamatujete na fešácké mořské slimáky? Úspěch článku nás inspiroval k rubrice, se kterou chceme pátek co pátek oblažit váš zrak. Rubriku jsme nazvali Krásný víkend a ať už půjde o záběry z hlubin moře, vesmíru nebo třeba jen z parku či opuštěné továrny, budeme se snažit vybírat fotografie, které jsou inspirativní i krásné zároveň. Pro začátek zůstaneme ve vodě a společnost nám budou dělat roztodivné medúzy. Připravte se, hrajem!

Sympatická trojka z úvodu článku si ty sympatie opravdu zaslouží, protože na rozdíl od celé řady svých kolegyň žahá druh Phyllorhiza punctata jen decentně a spíš si jeho „pohlazení“ ani nevšimnete. Navíc vypadá jako roztomilá muchomůrka:

Medúza puntíkatá zdroj: Flickr foto: John Appleyard

Podobně přátelská je Cotyllorhiza tuberculata, zdáli připomínající Saturn, ze kterého se sypou třpytky.

Cotyllorhiza tuberculata zdroj: Flickr foto: Anduze traveller

V případě rudé medúzy z rodu Crossota vás nějaké štípance nemusí trápit vůbec, protože abyste ji našli, budete se muset potopit na mořské dno u aljašských břehů. Otužilosti samozřejmě fandíme, ale čeho je moc, toho je příliš!

Crossota zdroj: Flickr foto: National Oceanic and Atmospheric Administration

Aby to ale náhodou nevypadalo, že medúzy jsou vlastně čupr parťáci, ukážeme si také nádherný snímek Chrysaora hysoscella aneb medúzy kompasové. Její štípnutí už zabolí jako čert, ale samozřejmě to může být také jeho štípnutí: záleží, jestli jde o mladý nebo odrostlý exemplář, protože kompasová medúza patří mezi živočichy, měnící v průběhu života své pohlaví.

Chrysaora hysoscella zdroj: Flickr foto: Brett Weinstein

Podobnou proměnou prochází mimochodem i klaun očkatý, hrdina animáku Hledá se Nemo. Namísto něj jsme ale na závěr přichystali chyták. Poznáte, co za medúzu je tahle krasavice?

Medúza lampová zdroj: Flickr foto: Ard Hesselink

Ano, zcela správně poznáváte vzácnou medúzu lampovou, kterou si v jídelně svého domu hýčká rodina z nizozemského Alkmaaru. Vskutku výstavní exemplář, co říkáte?

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články