Medúza, jakou svět neviděl

27. 5. 2014 – 9:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Medúza, jakou svět neviděl
Hippopodius hippopus | zdroj: Sonke Johnsen

Příroda je plná živočichů, kterým by maskovací schopnosti záviděl i ten nejzkušenější odstřelovač. Ale co je to proti medúze, která se umí zneviditelnit!

Pokud by se medúza Hippopodius hippopus zúčastnila skeče od Monty Python „Jak nebýt viděn“, bylo by o favoritovi jasno. Tahle obyvatelka většiny světových moří včetně moře Středozemního je totiž kompletně průhledná! Tedy alespoň do chvíle, než se jí cokoli dotkne.

K čemu taková neviditelnost? Reakce na dotyk má praktický účel: pokud něco nevidíte, lehce do toho nabouráte. A jemné tělo medúzy si tyhle podmořské karamboly nemůže dovolit. Jakmile je tedy Hippopodius vyrušena, dokáže svou „kůži“ tvořenou ektodermem okamžitě zbarvit do bíla.

hippopodius_nakres zdroj: Kirkpatrick and Pugh

Zpátky do průhlednosti jí to ale trvá: neviditelnou se stane až po několika minutách. Medúza si lebedí v hloubkách až do tří set metrů a oblíbila si například provensálskou riviéru. Pokud si ale uděláte výlet na některou z tamních pláží, moc si od toho neslibujte. Hippopodius jednak dorůstá do zhruba dvaceti centimetrů a hlavně – neviditelné medúzy se v moři nehledají úplně nejlíp.

Nejnovější články