Mikroplasty v našem mozku mohou přispívat ke krizi duševního zdraví

27. 5. 2025 – 8:00 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Mikroplasty v našem mozku mohou přispívat ke krizi duševního zdraví
Mikroplasty v mozku by vydaly za plastovou lžičku | zdroj: Canva

Vědci začátkem roku zjistili, že máme v mozku tolik mikroplastů, že by to vydalo na plastovou lžičku. Od té doby se snaží pochopit, jaký dopad mají na naše neurologické zdraví. Nový metavýzkum teď shrnul výsledky čtyř prací, které naznačují, že by mohly přispívat k duševním problémům a demenci.

Za tímto znečištěním organismu stojí podle této analýzy jeden viník – ultrazpracované potraviny, které tvoří obrovskou část jídelníčku mnoha lidí po celém světě.

„Vidíme shodující se důkazy, které by nás všechny měly znepokojovat. Ultrazpracované potraviny nyní tvoří více než 50 procent energetického příjmu v zemích, jako jsou Spojené státy, a tyto potraviny obsahují výrazně vyšší koncentrace mikroplastů“ uvedl Nicholas Fabiano z Ottawské univerzity v Kanadě, který vedl jednu z prací.

Pokud by to skutečně bylo tak, znamenalo by to, že mikroplasty byly chybějícím článkem v korelaci mezi konzumací nezdravého jídla a poruchami mozku.

Výroba a balení

Jiný výzkum zjistil vyšší riziko deprese, úzkosti a špatného spánku u častých konzumentů ultrazpracovaných potravin, zatímco další práce spojily vyřazení těchto pokrmů se zlepšením duševního zdraví.

Další výzkum zjistil, že ultrazpracované potraviny jsou doslova „prošpikované“ mikroplasty, které se do nich dostávají při výrobě a balení. Například balení kuřecích nuget obsahuje 30krát více mikroplastů na gram než kuřecí prsa.

Tyto poznatky jsou nejnovějšími důkazy o potenciálně nepříznivém dopadu mikroplastů na lidské zdraví. Potenciálně, zatím totiž neexistují opravdu definitivní důkazy (hlavně těch získaných při výzkumech na lidech), které by prokázaly, že jsou plastové úlomky zdraví škodlivé.

Odborníky ale znepokojuje nepoměr mezi expozicí a nevědomím.

Zdroje:
Futurism, Genomic Press

Nejnovější články