Mozky dívek během pandemie předčasně zestárly rychleji než u chlapců, ukázaly skeny

13. 9. 2024 – 14:54 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Mozky dívek během pandemie předčasně zestárly rychleji než u chlapců, ukázaly skeny
Zimními depresemi trpí hlavně ženy. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Změny postihly oblasti mozku spojené s komunikací.

Mozky dospívajících dívek zestárly během pandemie výrazně rychleji než u chlapců. O nové studii napsal deník The Guardian. Poprvé vědci popsali rozdíly v rychlosti stárnutí mozku u obou pohlaví během období pandemické izolace. 

Skeny magnetické rezonance během studie výzkumného týmu z Washingtonské univerzity v Seattlu odhalily předčasné stárnutí mozků u dospívajících dívek a chlapců s významnými rozdíly v rychlosti této degradace mezi oběma pohlavími.

Mozky dívek se zdály podle závěrů zveřejněných v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences v průměru o 4,2 roku starší, zatímco u chlapců zestárly o 1,4 roku. Studie amerických vědců probíhala od roku 2018.

Tehdy začínali studovat rychlost ztenčování mozkové kůry u 160 dospívajících ve věku 9 až 17 let. Určité ztenčování v průběhu života je normální. Během školních let mozek zraje a dospívá a pak stárne. V roce 2019 ale vypukla pandemie covidu-19.

Miliony lidí po celém světě skončily izolované v lockdownech, což vzbudilo vážné obavy z dopadů izolace na duševní zdraví a náš mozek. Experti ze Stanfordovy univerzity popsali zrychlené stárnutí dětských mozků poprvé v roce 2021.

Dívky snášejí izolaci hůře

Tým z Washingtonu se rozhodli využít situace, aby pomohl pochopit dopad pandemie na mozky dospívajících. Za stejnou skupinou se vrátili v letech 2021 a 2022 a znovu ji podrobili magnetické rezonanci, tentokrát ale vybral děti ve věku 12 až 16 let.

„Výsledky nás šokovaly,“ přiznala spoluautorka výzkumu Patricia Kuhlová. „Rozdíl (mezi mozky dívek a chlapců) byl obrovský.“ Není jasné, zda mají pozorované změny reálné dopady na fungování dospívajících. 

Experti se však obávají vlivu na jejich duševní zdraví a schopnost učit se. Obě pohlaví vykazovala zrychlené stárnutí v oblastí mozku spojené se zrakem, což potenciálně může ovlivnit schopnost rozpoznávání tváří, varovali odborníci.

Ztenčování kůry u dívek ale zasahovalo až do oblastí mozku souvisejícími se sociálními dovednostmi, rozpoznáváním emocí, interpretací výrazů v obličeji a řečovými schopnostmi. Postižené části mozku jsou důležité pro komunikaci.

Kuhlová věří, že pandemie zasáhla dospívající dívky hůře než chlapce. „Dívky si nekonečně povídají a sdílejí své emoce. Jsou mnohem více sociálně závislé než chlapci, pokud jde o jejich pohodu a zdravý nervový, fyzický a emocionální vývoj.“

Zdroje:

Nejnovější články