Mumie štěněte stará 57 000 let podala svědectví o životě vlků v pravěku

26. 12. 2020 – 19:17 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Mumie štěněte stará 57 000 let podala svědectví o životě vlků v pravěku
Mumie šestitýdenního vlčete pojmenovaného Zhur. | zdroj: Government of Yukon

Nejlépe zachovalou mumii vlčího mláděte na světě nalezl zlatokop na Klondiku.

V době ledové, před 57 tisíci let, pohřbil sesuv půdy v noře šestitýdenní vlče. Tento nešťastný okamžik pro zvíře byl štěstím pro vědu. Ztužená a zamrzlá půda tělo vlčího štěněte na desítky tisíc let zakonzervovala.

Objevil ho až v roce 2016 kanadský zlatokop Neil Loveless. Narazil na něj při hledání žlutavého kovu ve věčně zmrzlé půdě – v permafrostu – u města Dawson na Klondiku. Díky jeho nálezu teď mohli vědci získat poznatky o tom, jak vlci v dávných dobách vypadali a jak žili.

zdroj: YouTube

Chlad a sucho zachovaly tělo vlčí samičky, kterou výzkumníci pojmenoval Zhur (v jazyce původních obyvatel oblasti 'vlk'), v pozoruhodně zachovalém stavu. Vědci ji označili za nejlépe zachovalou mumii vlčího mláděte na světě. Mohli prozkoumat nejen srst, ale i detaily zvířecí tváře, stavbu jeho rtů, polštářky na packách i jeho vnitřnosti, včetně žaludku a střev.

Tým paleontologa Granta Zazuly při analýze použil k určení stáří vlčete DNA získané z folikul chlupů. Genetické informace pak posloužily ke srovnání s dnešními vlky.

Vědce, kteří o analýze informují v magazínu Current Biology, překvapilo, že v DNA nenalezli skoro žádné stopy současných amerických vlků. Z toho vyplývá, že američtí vlci nejsou potomky vlků z doby nalezené mumie. V historii muselo tedy nastat něco, co výrazně zredukovalo populaci tamních vlků, než se DNA přeživších spojilo s novými vlky přicházejícími z Eurasie.

Snímek obrazovky (1106) Mumifikované vlče krátce poté, co bylo nalezeno. | zdroj: Government of Yukon

Zajímavé bylo i složení stravy uvnitř pravěkého vlčího mláděte. Z něj vyšlo najevo, že už tehdejší vlci se živili rybami, zejména lososy.

"Obvykle, když pomyslíte na vlky, zejména ty z doby ledové, představíte si, jak požírají bizony nebo jiná velká zvířata," poznamenala k tomu autorka studie Julie Meachenová. "Jedním z poznatků, který nás překvapil, byl ten, že ke své stravě využívali vodní zdroje."

Vlci obvykle loví kopytníky, anebo požírají mršiny. I dnes však v létě dávají přednost lovu lososů v mělkých bystřinách.

Analýza ukázala, že vlče bylo počato na jaře a na svět se dostalo počátkem léta, tedy právě v době vlčího lovu lososů. Sesuv zabil zvíře v červenci nebo srpnu. Ve stejném ročním období (v červenci 2016) tento poklad pro vědce objevil zlatokop Neil Loveless.

A nakonec se můžete podívat na video, které vám ukáže, že schopnost lovit lososy vlci neztratili.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Current Biology

Nejnovější články