Na trh se chystá umělá kůže, která dává protézám cit

12. 12. 2014 – 19:45 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Na trh se chystá umělá kůže, která dává protézám cit
Těší mě, jmenuji se budoucnost umělých končetin | zdroj: Nature

V posledních letech do běžného provozu nastupují protézy, které může jejich majitel ovládat přímo pomocí svalů nebo dokonce myšlenkami. Umělým končetinám ale pořád schází jedna klíčová vlastnost: cit.

Hmat je tak samozřejmým a do určité míry nenápadným smyslem, že si vlastně neuvědomujeme, jak důležitou roli hraje při každodenním kontaktu s okolním světem. A nejde přitom jen o samotný dotek, ale také o cit, který v končetinách máme, a který nám například říká, že je něco horké nebo mokré.

Právě v tomhle zatím uměle vyrobená kůže zaostávala, na rozdíl od vnímání tlaku, kde naopak existují prototypy, které jsou až tisíckrát citlivější než kůže skutečná. Teď se ale o slovo hlásí jihokorejští výzkumníci a jejich model, vnímající nejenom tlak, ale také teplotu a vlhkost.

Nature zdroj: Nature

Základ jejich kůže je tvořen polydimethylsiloxanem, chemickým silikonem, proloženým nanočásticemi, ve kterých pod vlivem okolního působení vzniká elektrické napětí. Klíčovým průlomem je ale skutečnost, že materiál lze napínat, aniž by došlo k narušení jeho funkčnosti. A zároveň přizpůsobit jeho citlivost různým oblastem dané končetiny.

Jihokorejci udělali další významný krok ve vývoji protéz budoucnosti, ale ten poslední číhá mezi protézou a mozkem jejího nositele: jak dostat signály z umělé kůže k jeho nervům? A navíc v podobě, kterou si mozek vyloží stejně, jako by vnímal signály ze skutečného doteku? V tomhle ohledu je zatím technologie v plenkách – zhruba takových, jaké ale výše uvedená protéza během testování úspěšně přebalila!

Zdroje:

Nejnovější články