Naučte svou kočku hackovat

11. 8. 2014 – 18:45 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Naučte svou kočku hackovat
Kočka na rozpáleném plastovém routeru | zdroj: tisková zpráva

Je vědecky dokázáno, že kočky jsou bestie. Bezdůvodně shazují věci ze stolků a poliček, po vyčerpávajícím hodinovém drbání vám bez varování rozdrápají zápěstí, a když se nedíváte, plánují vaši smrt.

Jako by to ale nestačilo, jedna konkrétní siamská kočka k tomu všemu testovala bezpečnost wi-fi routerů v sousedství. Pravda, nebyla na to sama: kočičím kolaborantem se stal chlapík jménem Gene Bransfield, washingtonský odborník na počítačové zabezpečení.

Kočce jménem Coco totiž opatřil obojek, do kterého vsadil wi-fi čip Spark Core. Ten vyrobila parta nadšenců, financovaných veleúspěšnou kampaní na Kickstarteru, ale i když v ní předváděli různá využití pro svůj chytrý nápad, kočičí hackerská výprava by je nenapadla asi ani ve snu.

WarKitteh zdroj: tisková zpráva

Všichni samozřejmě víme, že kočky se rády toulají. Ale Bransfield se tohle toulání rozhodl využít ke zmapování nechráněných wi-fi sítí ve svém okolí. Do čipu nahrál vlastnoručně vyrobený firmware, přidal jednoduchý GPS modul, vložil kočku a světlo světa spatřil vynález zvaný WarKitteh – přístroj, navazující na tradici tzv. „wardialing“ a jeho moderní variantu „wardriving“.

Zatímco v 80. letech šlo o testování nezabezpečených počítačů skrze vytáčená připojení, v současnosti stačí vzít do auta wi-fi anténu a vyrazit na projížďku. Kočka je samozřejmě mnohem praktičtější, protože šetří benzín i čas. Bransfield si pochvaloval, že ta jeho úspěšně odhalila až překvapivě velké množství nezabezpečených sítí.

Naštěstí pro jejich provozovatele ale tvůrce WarKitteh neplánoval zranitelné sítě jakkoli zneužít – pouze ho jako člověka z oboru zajímalo, jak je na tom okolí s bezpečností.

Kočka na routeru zdroj: tisková zpráva

Výsledek ukázal, že celá řada lidí nechává u zakoupených síťových prvků tovární nastavení a neobtěžuje se ani změnit přístupová hesla. Pokud se v takových uživatelích poznáváte, zamyslete se nad tím, jestli svůj laxní přístup nezměnit. Nebo snad chcete, aby váš počítač nabourala kdejaká toulavá kočka?

Zdroje:

Nejnovější články