Nejlepší ochranou před cunami jsou mangrovy

15. 1. 2015 – 17:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Nejlepší ochranou před cunami jsou mangrovy
Společenství mangrovů obepíná více než polovinu světových pobřeží | zdroj: Daniel Peckham

Desáté výročí jedné z největších přírodních katastrof v zaznamenané historii přineslo kromě teskných vzpomínek také optimistické výhledy do budoucna. Ukazuje se, že přirozenou hrází proti ničivé síle rozbouřeného moře jsou společenstva stromů, které nazýváme mangrovy.

Jde o souhrnné označení stromů, rostoucích v tzv. brakických vodách (tedy v místech, kde řeky ústí do moře a jejich sladká voda se mísí s vodou slanou) a také na pobřežích oceánů.

Kromě hospodářské využitelnosti některých konkrétních druhů mají mangrovy jednu zcela nezastupitelnou roli: dokážou pohltit energii mořských vln. Moderní studie následků ničivé cunami z roku 2004 ukázaly, že vesnice, nacházející se za „štítem“ mangrovů, vykazovaly menší škody a především až o 8 % nižší ztráty na životech.

Mangrovy zdroj: Phil

Jde přitom o spíše uměřené odhady: pokusy vědců z univerzity v Kjótu dospěly k závěru, že stometrový pás hustě rostoucích mangrovů by dokázal „spolykat“ až 90 % energie přicházejících vln.

V oblastech zdevastovaných tragédií z před deseti let i proto běží čilá výsadba nových mangrovů. Díky snahám neziskových organizací se podařilo vysadit už skoro 2 miliony nových stromů kolem více než 70 vesnic.

Mangrovy Pokrytí světových pobřeží mangrovy | zdroj: Wikipedia

Nešlo přitom jen o náhradu stromů, které nápor cunami nevydržely, ale především o zalesnění dříve vykácených oblastí. Lidstvo si tak znovu potvrdilo, že nabourat křehkou biologickou rovnováhu může mít dalekosáhlé následky, a lze jenom doufat, že se z těchto lekcí dokážeme poučit.

Zdroje:

Nejnovější články