Nevěříte ve změny klimatu? Vydělejte si 10 000 $!

25. 6. 2014 – 13:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Nevěříte ve změny klimatu? Vydělejte si 10 000 $!
Továrna v čínském Čchung-čchingu | zdroj: Jonathan Kos-Read

Popírání klimatických změn je výbornou kratochvílí pro všechny konspirační teoretiky, ale nabídka jednoho rozčileného fyzika z vás může udělat boháče – pokud nabídnete vědecky průkazná data.

Zatímco studie uvádějí, že 97 % publikovaných vědeckých prací v oboru přičítá současnou změnu klimatu lidskému působení, minorita odpůrců zůstává zatvrzele proti. Oproti dřívějším letům už dnes jen málokdo zpochybní samotnou existenci oteplování, ale lidský faktor nepřestává být bagatelizován, případně zcela odmítán.

Graf Poměr vědeckých prací, které potvrzují existenci člověkem zaviněných klimatických změn | zdroj: Wikipedia

Toho se samozřejmě chytají média a veřejnost tak dostává zkreslený pohled, ve kterém se zdá být debata o změnách klimatu vyrovnaná. A přesně tohle rozčílilo profesora Christophera Keatinga, který se klimatologií zabývá už přes třicet let. Americký fyzik se rozhodl nabídnout 10 000 dolarů komukoli, kdo vědeckou metodou prokáže neexistenci zásadního lidského vlivu na globální změny klimatu, respektive neplatnost důkazů, které tento vliv potvrzují.

Keating svou nabídkou zároveň poukazuje na to, jaké finanční toky lze k popíračům dostopovat. Cituje výzkum Drexelovy univerzity, ve kterém bylo rozklíčováno, že organizace popírající změny klimatu získaly v posledních osmi letech přes půl miliardy dolarů od zhruba 140 různých firem – a není velkým překvapením, že většina z těchto firem spadá do těžebního průmyslu.

Ne vždy jim to vychází: fyzik z univerzity v Berkeley a prominentní odpůrce klimatických změn Richard Muller, kterého vyplácel konzervativní miliardář Charles Koch, už před dvěma lety obrátil a přiznal, že po důkladnějším prostudování dostupných dat je člověkem způsobená změna klimatu jasně prokazatelná a světové vlády by na ni měly pružně reagovat. Přesto se lobbistům dodnes daří udržovat ve společnosti představu, že ohledně klimatických změn zuří mezi vědci vášnivé spory a konsenzus neexistuje.

Právě praktiky firem jako je například ropný gigant ExxonMobil přirovnává Keating k někdejším útokům výrobců cigaret: tabákový průmysl investoval miliony do nepřesných nebo rovnou falešných výzkůmu, jejichž úkolem bylo zpochybnit vazbu mezi kouřením a plicními onemocněními. Zároveň aktivně lobboval proti vědcům, kteří byli placeni ze státních grantů – podle tabákových firem tím pádem nemohli být nestranní.

Graffitti zdroj: tisková zpráva

„Tytéž argumenty dnes opakuje těžařská lobby,“ konstatuje Keating a k hlavní nabídce přihazuje i tisícovku pro kohokoli, kdo by vědecky doložil samotnou neexistenci oteplování jako takového. O své peníze se prý ani v nejmenším nebojí a na svém blogu už aktivně řeší první uchazeče o lukrativní odměnu. „Nekopu za oteplování, ale za vědu a spolehlivost vědecké metody,“ dodává. „A vědci se dnes shodují v tom, že změna klimatu je reálný problém, způsobený člověkem. Pokud by někdo přesto dokázal, že se všichni mýlíme, budou to ty nejlépe investované peníze.“

Zdroje:

Nejnovější články