Nově popsaný papuánský rak hraje všemi barvami

15. 5. 2015 – 20:45 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Nově popsaný papuánský rak hraje všemi barvami
Zbarvenější bývají samečci, jejichž těla dorůstají až 10 centimetrů | zdroj: Christian Lukhaup

Jeho celé odborné jméno zní Cherax pulcher, spadá do čeledi Parastacidae, obývající jižní polokouli, ale říkejme mu klidně fešák Hubert. Pohlednějšího raka totiž na světě jen tak nenajdete!

S „objevením“ tohoto pozurohodného exempláře to bylo složitější. Žije v říčkách provincie Západní Papua, spadající pod indonéskou vládu, a jako každý rak si potrpí na čistou říční vodu.

Místní obyvatelé ale pestrobarevného fešáka dobře znají a ve skutečnosti se před svým oficiálním zaznamenáním stihl objevit v japonských a dokonce i evropských zverimexech a akváriích.

Christian Lukhaup zdroj: Christian Lukhaup

Na stopu za jeho přirozeným místem výskytu se vydal německý výzkumník Christian Lukhaup a pátrání to nebylo vůbec jednoduché: rak přežíval v anonymních říčkách, které byste na mapě hledali marně.

Nakonec se ale dobrá věc podařila a Lukhaup objevil hned dva potoky, kde račí elegán přebývá. Ukázalo se, že stavy jeho populace bohužel klesají a pomalu se začínají blížit hranici, kdy bude potřeba zakročit.

Kromě znečištění vody výjimečného raka ohrožuje také jeho pochopitelná obliba v akváriích po celém světě. Bývá sice vůči svým podvodním spolubydlícím agresivní, ale umělý chov se nejspíš stane hlavní metodou, jak krasavci zajistit přežití.

Zdroje:

Nejnovější články