Objevena planeta jako z cukrové vaty. Neměla by existovat, diví se vědci

21. 5. 2024 – 16:24 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Objevena planeta jako z cukrové vaty. Neměla by existovat, diví se vědci
Vesmír, hvězdy a prach. | zdroj: Profimedia

WASP-193b je anomálií mezi exoplanetami.

Mezinárodní tým astronomů objevil podle televize CNN obrovskou, ale natolik nadýchanou a řídkou exponentu, že připomíná cukrovou vatu. Odborníci tohoto horkého Jupitera popisují jako anomálii mezi všemi ostatními exoplanetami, ale kvůli něčemu jinému.

WASP-193b se nachází 1 232 světelných let od Země a patří mezi nejpodivnější objevené exoplanety – tedy planety za hranicemi Sluneční soustavy. Objevitelé ji označili za skutečnou anomálii mezi všemi pěti tisíci popsanými exoplanetami.

„Cukrová planeta“ patří do kategorie horkých Jupiterů, tedy planet o hmotnosti stejné nebo větší než Jupiter, ale mnohem bližších ke své mateřské hvězdě. WASP-193b je obrovská – o 50 procent větší než Jupiter, píše server ScienceAlert.

Její hustota přitom činí jen asi 59 tisícin gramu na centimetr krychlový. Jen pro srovnání, průměrná hustota Země je asi stokrát větší. WASP-193b má asi 40 hmotností naší planety, je však natolik řídká, že její struktura připomíná cukrovou vatu.

Planetární vědec Julien de Wit z amerického Massachusetts Institute of Technology (MIT) okomentoval WASP-193b jako neuvěřitelně lehkou planetu. „Cukrovou vatu připomíná díky své nadýchané struktuře,“ uvedl.

Neměla by existovat

Podobně obrovských, avšak ultra-řídkých planet známe více. Jsou vzácné, nikoli však nevídané. Tajemství WASP-193b spočívá v něčem jiném. Vědci nechápou, že planeta vzhledem k blízkosti ke své hvězdě ještě existuje.

WASP-193b obíhá svou mateřskou hvězdu WASP-193, jež má 1,1 násobek hmotnosti a 1,2 násobek poloměru Slunce, ve větší blízkosti než kterákoli planeta ve Sluneční soustavě, píšou odborníci ve studii publikované v časopise Nature Astronomy.

V případě exoplanety kvůli tomu dochází k erozi její atmosféry. WASP-193b by měla existovat přibližně jen několik desítek milionů, ne čtyři a půl miliardy let. Planeta přitom má, ano, řídkou, ale velice rozsáhlou atmosféru.

„WASP-193b je vesmírná záhada,“ uvedl vedoucí výzkumu Khaled Barkaoui, planetární vědec z belgické Université de Liège. „Její vyřešení bude vyžadovat další pozorovací a teoretickou práci.“ Exoplaneta tak otevírá možnosti pro další studie.

Hvězdu podobnou Slunci Kepler-51 obíhají rovnou tři planety z cukrové vaty. Dvě z nich astronomové objevili už v roce 2012 a třetí o dva roky později. Trojice planet je hustotou velice podobná té WASP-193b. Systém je však mladší.

Zdroje:

Nejnovější články