Obří zaoceánské lodě se v půli nezlomí. Půlku žádnou nemají

30. 11. 2015 – 11:48 | Technologie | roj | Diskuze:

Obří zaoceánské lodě se v půli nezlomí. Půlku žádnou nemají
Loď se jednoduše nastaví prostředním dílem | zdroj: YouTube

Poptávka po prázdninových výletních plavbách je tak vysoká, že kapacita stávajících lodí přestává stačit. Koupit novou loď ale není jen tak, a tak se rozmáhá jejich prodlužování, píše server BBC Future. Jak?

Koupit novou zaoceánskou loď je poměrně drahý byznys i pro zavedené společnosti. Pokud jim starší dosluhují a chtějí si tak pořídit novou, musí mít připraveno několik set tisíc dolarů a klidně i miliardu dolarů. 

Toho se rozhodla využít využívat italská firma Fincantieri, která začala nabízet levnější variantu. Nastavení lodě.

Princip je jednoduchý - společnost loď dopraví do loděnice Blohm + Voss v německém Hamburku, kde ji dělníci rozříznou napůl. Mezi obě poloviny se pak vsune nový - nástavný - díl a vše se zase svaří dohromady. Spáry se zamaskují, znovu se vše natře a rázem tak máte krásnou loď se dvěma stovkami kajut navíc.

Prodloužení si objednala mimo jiné společnost Cruise line MSC, a to hned u čtyř svých lodí. Zaplatila za to dohromady 227 milionů dolarů (5,5 miliardy korun), tedy mnohem méně, než kdyby si pořídila čtyři nové lodě.

Navíc celý proces zabral jen dva měsíce a vylepšená plavidla mohla opět začít vozit turisty. Kdyby společnost objednala výstavbu nových lodí, čekala by výrazně déle a ještě by se řádně prohnula.

zdroj: YouTube

 

Zdroje:
BBC

Nejnovější články