Oči na zadku chrání krávy před šelmami

13. 8. 2020 – 11:59 | Příroda | ave | Diskuze:

Oči na zadku chrání krávy před šelmami
Oči, které dokážou zmást i krále zvířat lva. | zdroj: UNSW/Elsa LIjeholm

Pozoruhodný experiment biologů ukazuje, jak užitečná může být inspirace důvtipem matky přírody.

Výzkumníci z Univerzity Nový Jižní Wales v Austrálii zjišťovali v deltě řeky Okavango v jihoafrickém státě Botswana, jak chránit volně žijící dobytek farmářů před šelmami.

V neobvyklém experimentu biologové rozdělili tamní krávy do tří kategorií. Na pozadí 683 krav namalovali pomocí šablony kontrastní oči a během čtyř let šelmy nestrhly ani jedinou. Z další stejně početné skupiny dobytka bez označení za stejnou dobu ulovily patnáct kusů. A konečně – z krav označených jen křížky zadávili lvi a leopardi čtyři tury domácí.

_91096347_assistantmeganclaaseconductseyeexamination_elsaliljeholm Biolog při 'vědecké' práci. | zdroj: UNSW/Elsa LIjeholm

Čím pozoruhodnou ochranu pomocí falešných očí vysvětlit? "Lvi a další predátoři sledují svou kořist z úkrytu, skrývají se a potom využívají moment překvapení, útočí na kořist zezadu. Když ale získají pocit, že jsou prozrazeni a sledováni, lovu zanechají," vysvětlil stanici BBC vědecký pracovník Zoologické zahrady Taronga v australském městě Sydney.

A jak mohou pomoci i jiné obrazce namalované na pozadí zvířat - v tomto případě křížek? Vědci to vysvětlují tím, že mohou šelmy zmást, protože něco takového na tělu dobytka neznají.

Umělé oči jsou však účinnější. Biologové přiznali, že se v tomto případě nechali inspirovat některými živočišnými druhy, zejména motýly. Tento hmyz si k ochraně vyvinul falešné oči na křídlech.

Ee8LZMKX0AU9Jc6 Inspirace motýlem. | zdroj: UNSW/Elsa LIjeholm

Okavanžští farmáři chovají dobytek volně, krávy se proto často zatoulají až k přírodní rezervaci. Tam na ně 'velké kočky' útočí. Farmáři proto šelmy, byť jsou chráněné, střílejí.

Pokud ale šelmy nebudou dobytek zabíjet, nebudou mít farmáři důvod je pronásledovat a střílet.

Parafrází klasika se dá říct: "Jak prostá může být věda, milý Watsone."

Výzkum australských biologů je popsán v magazínu Nature.

Nejnovější články