Opravdu nám kvůli průmyslovým potravinám zakrní čelisti?
6. 2. 2025 – 12:30 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Čím tvrdší strava, tím větší „fitness tréning" pro naše čelistní svalstvo.
Ultrazpracované potraviny (ultra-processed foods; UPF) jsou našemu zdraví škodlivé. Zvyšují riziko srdečních chorob, rakoviny, cukrovky 2. typu, obezity, špatného duševního zdraví a předčasného úmrtí. U většiny lidí přitom tvoří podstatnou část jídelníčku. Nejvíce však veřejnost v minulém roce znepokojilo zjištění, že mění tvar a velikost našich čelistí, upozornil deník The Guardian.
Španělští vědci si všimli menších mezer mezi spodními zuby u dětí ve věku od tří do pěti let s převážně tekutou nebo polotuhou stravou oproti těm s převážně pevnou stravou. Jejich studie vyvolala značný rozruch, přestože byla malá, nesledovala vývoj dětí v průběhu času a nezahrnovala přímo průmyslové potraviny.
Výzkum však naznačil, že tento typ potravin skutečně může měnit tvar a rozměry našich čelistí. Již dříve různí odborníci poukazovali na to, že je příliš měkký, což by mohlo přispět k tomu, že se u dětí vyvine menší čelistní kost. Nehledě na nedostatky španělského výzkumu je prokázaným faktem, že strava naše čelisti ovlivňuje.
Již v minulosti bylo zjištěno, že příslušníci populace spoléhající se na zemědělství disponovali menšími a jinak tvarovanými čelistními kostmi než lovci a sběrači. Tyto studie se zaměřovaly na měření lebek jedinců z různých populací žijících ve stejném období, avšak s odlišnými stravovacími návyky.
Zajímavé rovněž bylo zjištění, že děti měly stejné čelisti. Odlišnosti se začaly projevovat až poté, co začaly žvýkat.
Jiné studie pak našly rozdíly ve tvarech i rozměrech čelistí u lidí žijících před a po industrializaci, během které se lidstvo začalo více spoléhat na zpracované potraviny.
Změny se nedějí přes noc
Zmenšily se naše zuby, ale největší rozdíly vědci pozorují právě u čelistí. Jejich menší rozměry mohou být podle nich důvodem dnes častých problémů s křivými zuby nebo nesprávným skusem.
Posun k menším čelistním kostem souvisí i se změnami v tom, jak mluvíme. Usnadňuje nám to říkat „f“ a „v“.
Badatelé tyto asociace stále zkoumají. Některé teorie však říkají, že zpracovávání tvrdé zeleniny a masa v ústech vyžaduje při skousnutí větší sílu. Jiné výzkumy provedené na zvířatech ukázaly, že „náročnější“ kousání tvrdých potravin stimuluje růst čelistní kosti.
Doktor Hayley Llandro z Britské ortodontické společnosti to ale vysvětluje jinak. Změny ve tvaru a rozměrech lidských čelistí v závislosti na stravě sice možné jsou, ale pravděpodobně k tomu dochází během mnohaleté evoluce.
„Ve vývoji a kostry a zubů není důležité jen prostředí, významnou roli hraje i genetika. Bohužel, ale konzumace obtížnější stravy na žvýkání už nezmění naše genetické tendence,“ vysvětlil odborník.
Vědci podle něj navíc stále zkoumají, zda byl posun v rozměrech a tvaru našich čelistí evoluční změnou, nebo jednoduše reakcí na změny v prostředí.