Paleontologové 'oživili' prehistorického pavouka

10. 7. 2014 – 11:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Paleontologové 'oživili' prehistorického pavouka
Ahoj, já tu bydlel pár stovek milionů let před vámi | zdroj: Jason Dunlop

Omlouváme se takhle po ránu všem arachnofobům, ale frajeřina, která se povedla týmu vědců z Manchesteru a Berlína, tu jsme si prostě nemohli nechat ujít. Podařilo se jim totiž rozhýbat model stovky milionů let vyhynulého pavouka.

Ale nebojte – i když ta potvora vypadá pěkně macatě, ve skutečnosti měl pavouk z řádu Trigonotarbida sotva pár centimetrů. Po naší planetě běhal někdy před 410 miliony let a byl podle všeho byl ještě rozšířenější než jeho dnešní potomci. Na popsání fosilií a určení jednotlivých druhů prehistorického pavouka se mimochodem podílel i rakovnický profesor Jan (Johann) Kušta. Koncem 19. století si zapsal:

„Kromě památné, nevelké haldy brouskových lupků, která byla vytěžena před šesti lety v bývalém rybníku Kavanu v kamenouhelných dolech Moravie u Rakovníka a mně po několikanásobném a bedlivém proklepání vzácné, nové otisky živočišně zejména pavouky poskytla, vykopána byla tu ještě poslední dvě leta ve třech rumpálových malých šachtách nová zásoba tohoto brouskového kamene, který na dvou místech opět nové animální zbytky, pavouky a kroužkovité červy obsahoval a zvířenu kamenouhelnou nemálo obohatil.“

Johann Kusta zdroj: Česká arachnologická společnost (zdroj: Česká arachnologická společnost)

Zatímco dříve vědci museli vystačit s kresbami, dnes je paleontologie o notný kus dál. V úvodu zmiňovaný mezinárodní tým zkoumal zkameněliny nalezené ve Skotsku a s pomocí mikroskopů dokázali vědci odhalit stopy svalové tkáně.

Zkamenělina prehistorického pavouka zdroj: Jason Dunlop

Od rekonstrukce svalové struktury je to pak už jenom kousek k rozklíčování toho, jak se daný živočich pohyboval. S pomocí animačního programu Blender vznikl hrubý model a voilà – v roce 2014 se můžeme podívat na chůzi dávno vyhynulého pavouka.

zdroj: YouTube

Pravda, na té animaci by měli vědci ještě zapracovat, ale důležité je, že už si umí poradit zcela bez nákladných grafických studií. Model zástupce řádu Trigonotarbida je jen prvním krůčkem k pokročilejším rekonstrukcím. Držíme vědcům palce a snad se jim z manuálů k Blenderu moc nezamotá hlava!

Nejnovější články