Podívejte se na živou mapu blesků

24. 6. 2014 – 11:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Podívejte se na živou mapu blesků
Bouřka nad australským Brisbane | zdroj: Steve Arnold

Německá skupina Blitzortung není parta kamarádů, kteří si hrají na dobývání Polska, ale parta nadšenců, kteří svépomocí vybudovali síť, sledující výskyt blesků.

Jakkoli už dávno nežijeme v dobách, kdy člověk před blesky utíkal do bezpečí jeskyní a tam se v hrůze modlil k bohům hromů, aby ho nechali být, blesky dodnes patří mezi jevy, jejichž fungování chápeme jen z části.

Naší schopnosti bleskům a jejich chování porozumět by mohla pomoci nově i síť amatérských detekčních stanic, které organizuje blesková „hlídka“ Blitzortung. Na mapě, kterou Blitzortung provozují, můžete v reálném čase sledovat výskyt blesků po celém světě.

Mapa blesků zdroj: Steve Arnold

Stanice mají tu výhodu, že vůbec nepotřebují být v blízkosti místa, kde blesk udeřil: vlnění, které se s každým bleskem nese jako elektromagnetická ozvěna, lze zaznamenat i z tisícikilometrových vzdáleností. Díky tomu má už teď celá síť slušné pokrytí, které můžete svým zapojením do projektu rozšířit i vy – detektory, rozmisťované amatérskými nadšenci po zeměkouli, vyjdou na zhruba pět tisíc za kus.

Už jenom zbývá, aby stránka nabídla také alternativní zvukový profil, kdy každý z blesků namísto jemného cvaknutí rozezní akurátní hrom!

Zdroje:

Nejnovější články