Pojďte se projít po Cereře! Na planetku vás přenese unikátní video

10. 8. 2015 – 19:01 | Vesmír | art | Diskuze:

Pojďte se projít po Cereře! Na planetku vás přenese unikátní video
Hora na Cereře | zdroj: NASA

Ze snímků pořízených meziplanetární stanice Dawn poskládala NASA video se základními detaily povrchu Cerery. A tak se můžeme – alespoň virtuálně přenést na tuto planetku a projít se po ní.  

Na videu je zaznamenán kráter o hloubce přes tři kilometry s bílými skvrnami neznámého původu.

Kromě kráteru je na záznamu také hora pyramidálního tvaru o výšce zhruba 6,5 kilometrů. Původně přitom vědci předpokládali, že měří pět kilometrů, ale Dawn jim pomohla upřesnit údaje.

Dawn dorazila k Cereře letos 6. března. Stanice by se měla 13. srpna přiblížit k planetce na vzdálenost menší 1,5 tisíce kilometrů.

Sondu vynesla do vesmíru raketa Delta 2, která startovala z floridského kosmotromu Canaverla v září roku 2007. Cereru, jmenovkyni starořímské bohyně úrodnosti, objevil v roce 1801 Ital Giuseppe Piazzi. Její rovníkový průměr představuje 975 kilometrů, což z ní dělá největší vesmírný objekt v pásmu asteroidů mezi drahami Marsu a Jupiteru.

Ceres zhruba z třetiny tvoří led. V roce 2006 se Mezinárodní astronomické unie (IAU), mimochodem na zasedání v Praze, rozhodla považovat ji nikoli za asteroid, ale za planetku. 

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní, NASA

Nejnovější články