Co je zdrojem tajemných světel na Cereře?

2. 3. 2015 – 16:30 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Co je zdrojem tajemných světel na Cereře?
Tak co je to tam u vás za céres?! | zdroj: NASA

Pokud nepočítáme občasný průlet nějaké té komety, panuje v meziplanetárním prostoru po většinu času klid a mír. Výjimkou je ale pás planetek mezi Marsem a Jupiterem. Obzvlášť teď, když na nás odtamtud mrká ta největší z nich.

Ceres je planetka dostatečně velká na to, aby si vysloužila označení trpasličí. Spadá tedy do stejné kategorie jako například Pluto. A stejně jako k Plutu i k Cereře aktuálně míří pozemská sonda.

Ta se jmenuje Dawn a má to do svého cíle za pár: k trpasličí planetě dorazí již tento pátek 6. března. Co uvidí? Momentálně je napínavější, co už vidět stihla.

Když vyvedou neznámá světla na obloze z míry laika, není to ještě důvod se vzrušovat – ale když si neví rady odborníci, to už za pozornost stojí.

Ceres zdroj: JPL

Na Cereře se objevily hned dva jasné body, které sonda Dawn zachytila v druhé půlce února ze vzdálenosti 46 tisíc kilometrů. Co jsou zač? Astronomové zatím krčí rameny.

Jako hlavní podezřelý se nabízí vrstva ledu, odrážející sluneční světlo. Umístění obou bodů blízko u sebe ale napovídá, že svou roli by v tomhle házení kosmických prasátek mohla hrát i sopečná činnost.

Ovšem ne jen tak ledajaká! Dosavadí pozorování napovídají, že by se na povrchu Ceresu mohly nacházet ledové vulkány, chrlící vodu.

ESA Výtvarná představa Ceresu na oběžné dráze kolem Slunce | zdroj: ESA

Moudřejší bychom měli být už v následujících týdnech, kdy začne chrlit i sonda Dawn – data a detailnější snímky naším směrem. Průběh její mise můžete sledovat na oficiální stránce projektu.

Zdroje:

Nejnovější články