Posádce Nautila zapózovala vzácná sloní chobotnice

2. 9. 2014 – 18:45 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Posádce Nautila zapózovala vzácná sloní chobotnice
Modrooká krasavice bedlivě zkoumala podivného tvora, který ji natáčel | zdroj: YouTube

V angličtině se jí říká „Dumbo“, podle stejnojmenného slůněte z klasické disneyovky. Zatímco roztomilý hrdina je doma na stříbrném plátně, tajemná chobotnice žije v kilometrových hloubkách světových oceánů.

Už proto je setkání s ní výjimečná událost – a co teprve, když proběhne v přímém přenosu z výzkumné lodi Nautilus, vedené proslulým oceánografem Robertem Ballardem. Objevitel vraku Titanicu ani po sedmdesátce neztratil nic ze svého entuziasmu a díky satelitním technologiím můžeme sledovat práci jeho týmu z pohodlí domova

Jsou momenty, kdy to opravdu stojí za to, a náhodné rande dálkově ovládané ponorky s obzvláště rostlým exemplářem rodu Grimpoteuthis bylo jedním z nich. Souhra ideální viditelnosti a dobře naladěné chobotnice dala vzniknout unikátním záběrům, ve kterých se mořské „slůně“ ukázalo v celé své kráse.

zdroj: YouTube

Sloní chobotnice přišla ke svému jménu na základě uší, které ale ve skutečnosti ušima nejsou: jde o ploutve, pomáhající chobotnici v plavání. To jinak obstarávají chapadla, spojená do slušivé sukýnky. Že bydlíte několik kilometrů pod mořskou hladinou ještě neznamená, že nemůžete mít styl!

Zdroje:

Nejnovější články